25 Mayıs 2007 Cuma

Kadavradan insana yüz nakli yakında gerçek oluyor

Kadavradan insana yüz nakli yakında gerçek oluyor

Ameliyat edilecek kişinin kendisine nakledilecek olan yüzü seçmesi yasak. Hastanın ameliyat öncesinde yüz nakli yapılacak olan kişiyi görmeyeceğini vurgulayan doktorlar, “Burası alışveriş merkezi değil. Hastalar, bizim kararımıza güvenmek zorunda” diyor. Doktorlar işlemi için kullanılacak kadavranın yakınlarıyla da terapi amaçlı konuşma yapacak.

Psikolojisi sağlam olmalı

Nakil yapılacak hastanın özellikleri:

1) Destek verecek bir ailesinin olması.

2) İntihar eğilimlerini taşımaması.

3) Yapılacak tedaviyi yavaşlatacağı için kesinlikli alkol veya uyuşturucu bağımlısı olmaması.

4) Yüzünde ciddi yanıklar bulunması

5) Naklin başarısız olması durumunda, hastanın klasik deri nakli yönteminde kullanılabilecek kadar canlı deriye sahip olması.

Hayata yeni bir yüzle bakacaklar

Uzun zamandan beri üzerinde tartışılan yüz nakli operasyonu sonunda gerçek oluyor. Şimdiye kadar kimsenin cesaret edemediği operasyon, ABD’deki bir hastane tarafından yapılacak.

Cleveland Kliniği’nde çalışan Dr. Maria Siemionow, operasyon için gönüllü hasta arıyor. Söz konusu ameliyatın, yüzünde ciddi hasar olan insanlara yeni bir hayat sunması bekleniyor. Şimdiye kadar hastalara kendi vücutlarından alınan deri parçaları naklediliyordu. Kanama sorunu yüzünden tek bir seferde ancak birkaç santimlik deri alınabiliyordu. Dolayısıyla hastanın sayısız kez ameliyata girmesi gerekiyordu. Bunları ortadan kaldırmak için hastaya bir kadavradan alınacak yüzün nakledilmesi planlanıyordu. Ancak doktorlar ameliyatın sonuçlarından çekiniyordu.

YA YENİ YÜZ TUTMAZSA?

Şimdi bu yüz naklini gerçekleştirecek olan klinik, hastayı olası risklere karşı uyaracak. En kötü senaryo yeni yüzün doku uyumsuzluğu geçirmesi. Bu durumda kişinin yüzü kangren olmuş gibi simsiyah olacak.

Yeni yüzün eskisiyle nakil yapılan kişinin karışımı olması bekleniyor. Bu durumda hastanın kimlik çatışmasına girme olasılığı yüksek.

Hiç yorum yok: