Epilepsi tedavi edilebilir bir hastalık
Epilepsi doğuştan olduğu gibi sonradan da ortaya çıkabilir. Beyin zarı iltihabı ve travmalar etkilidir...
Halk arasında sara olarak bilinen epilepsi, nörolojik bir hastalık. Epilepsi merkez sinir sistemi hücrelerinin ani boşalmaları sonucu gelişen bir tablo. Acıbadem Hastanesi Nöroloji Uzmanı Prof. Dr. Yasef Özsarfati 'Şöyle bir gelenek söz konusudur: 'Herkesin hayatta bir kez epilepsi nöbeti geçirme hakkı vardır.' Bu açıdan bir sara nöbeti geçirdi diye bir kişi epilepsi hastası sayılamaz. Eğer bu nöbetler zaman zaman tekrarlama eğiliminde olursa o durumda epilepsiden söz edilebilir' diyor.
NEDENLERİ
Epilepsiye özellikle çocukluk çağında daha sık rastlanıyor. Doğuştan gelen faktörler etkili. Ancak epilepsinin tek nedeni doğuştan gelen etmenler değil. Sonradan oluşan faktörler de epilepsiye sebep oluyor. Beyin travmaları, beyin zarlarının iltihabi durumu, doğum esnasında bebeğin oksijensiz kalması, beyin apseleri ve beyin tümörleri bunlar arasında sıralanıyor.
KARIŞTIRMAYIN
Epilepsi nöbetleri ile ateşli havale birbirine karıştırılabiliyor. Öncelikle şunu bilmek gerekir ki ateşli havale ay ve 5 yaş arasında görülür. 6 aydan önce veya 5 yaştan sonra rastlanmaz. Ateşli havalelerde epilepsi nöbeti gibi titreme ve kasılma görülür.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder