25 Mayıs 2007 Cuma

Göçmen kuşların getirdiği gribe dikkat

Göçmen kuşların getirdiği gribe dikkat

Türk Veteriner Hekimler Birliği, bir çok ülkede görülen Kuş Gribi'ne karşı dikkatli olunması gerekliliği konusunda halkı ve yetkilileri uyardı.


Türk Veteriner Hekimler Birliği yaptığı yazılı açıklamada, "Kuş gribi olarak bilinen, uzak doğu ülkelerinde milyonlarca kümes hayvanının imha edilmesine ve bir çok insanın ölmesine neden olan kuş gribine karşı başta avclar olmak üzere tüm halk duyarlı ve dikkatli olmalıdır." şeklinde uyardı. Kuş gribinin görüldüğü ülkelerdeki verdiği zararın yüz milyon dolarla ifade edildiği öğrenildi.

Kuş gribinin viral bir hastalık olduğu, daha çok kanatlı hayvanlarda ortaya çıktığı, hastalığın hızlı bir şekilde yayıldığı ve insanlara da bulaştığı kaydedildi. Açıklamada, "Hastalığın yaptığı ekonomik kayıplar ve yayılmasının hızlı olmasının nedeniyle Dünya Hayvan Sağlığı Teşkilatı'nın (OIE) A listesinde yer almaktadır. Birçok ülkede bildirimi zorunlu hastalıklar arasındadır." denildi.

Hastalığın birçok ülkede görüldüğü ama Türkiyede görülmediği öğrenildi. Uzakdoğu ülkelerinin yanı sıra halen İtalya, Amerika Birleşik Devletleri ve Rusya Federasyonu'nda hastalığın görüldüğü kaydedildi.

Türkiye için en büyük riskin göçmen kuşlar olduğunu belirten Veteriner Hekimler birliği, "Göçmen kuşlar hareket halinde, ülkemiz ve sağlığımız için göçmen kuşlardan uzak duralım ve kaynağı belli olamayan ev kuşlarından uzak duralım." şeklinde uyarıda bulundu.

Hiç yorum yok: