25 Mayıs 2007 Cuma

GATA'dan yerli malı kalp nakli

GATA’dan yerli malı kalp nakli

Türkiye’nin en büyük kalp merkezlerinden GATA Kalp ve Damar Cerrahisi kapılarını AKŞAM’a açtı. Yılda binlerce kişiye şifa dağıtan ekip bir ilke imza attı, ölmek üzere olan üç kalp hastasını kök hücre nakliyle kurtardı. Mucizeye imza atan isim ise Prof. Dr. Harun Tatar ve ekibi. Bu kadro 3 hastaya kök hücre naklinde yüzde 100’e yakın başarı sağladı.

Eğer uzun vadeli sonuçlarda bir aksaklık olmazsa GATA önümüzdeki günlerde kalp hastalarının yeni umudu olacak. Nakil devri kapanıp kök hücre devri başlayacak. İşte GATA’nın kalbi ve çok özel cerrahları.

SİVİLLERE HİZMET VAR

GATA ve KTÜ Hemotoloji bölümleri birlikte çalışıyor. GATA, hazırladığı kemik iliğini Karadeniz Teknik Üniversitesi’ne (KTÜ) gönderiyor. İlikler nakle hazır hale getirilip aynı gün Trabzon’dan geri geliyor. Ve hücre kalbe veriliyor. Doktorlar bozulmuş kalp adalesinde yeni hücreler oluşturup, yeni kalp adalesi dokusu elde ediyor.

GATA’nın yüzde 10 sivil kontenjanı var. SSK gibi güvencesi olanlar hatta bazen olmayanlar bile ameliyat ediliyor.

‘40 bin km. bakımına girdim’

Sahil Güvenlik Komutanlığı’ndan Binbaşı Abdullah Çınar kalbi sıkışınca GATA’ya başvurmuş. Prof. Dr. Tatar, oldukça heyecanlı olan Çınar’ı “Üzülme iki damar tıkalı, açacağız” deyip rahatlatmış. “Hocam ürkmeyeyim diye böyle söylemiş. Oysa 5 damarım tıkanmış” diyen Binbaşı Çınar’a kol, göğüs ve bağından alınan damarlarla ‘tabiri caizse’ yeni bir kalp yapılmış. Çınar “40 bin kilometre bakımı yaptırdım” diyerek Harun Hoca’ya teşekkür ediyor.

Ben fındık fıstık eğitimi almadım

Bölüm Başkanı Prof. Dr. Tuğgeneral Harun Tatar, uluslararası alanda tanınmış bir isim. Kalp ve genel cerrahi alanında iki ihtisas yapan Tuğgeneral Tatar, 15 yılda 20 bin açık kalp ameliyatı gerçekleştirdi. Magazinden hiç hoşlanmayan Tatar, “Bir kalp cerrahı olarak fındık fıstık hakkında konuşacak kadar ne eğitim aldım ne de işi gayri ciddi olarak düşünüyorum” diyor.

Ameliyatlar klasik müzik eşliğinde

Kalp ve Damar Cerrahisi bölümü, yılda 10 bin hastaya bakıyor. Bin civarında açık kalp ameliyatı yapıyor. Prof. Tatar’ın başkanlığında 2 profesör, 3 doçent, 3 doçent yardımcısı, 3 uzman ve 5 asistan bu mucizeye imza atan isimler. Beethoven, Straus ve Mozart dinleyerek ameliyatlara giren ekip, sadece askerlerin değil sivillerin de hayatını kurtarıyor.

Hiç yorum yok: