25 Mayıs 2007 Cuma

Çok yararlı bir bilgi, Arı Sokması sonrası ne yapmalı

Açık söylemek gerekirse yoğurt falan sürerdik, ancak bu çok daha yararlı gibi gözüküyor

Bilim ve Teknik Aralik 2000 dergisinde "Ari Zehirinde Bilmedikleriniz" konusunu okuyunca ari sokmalarinda uyguladigim bir yöntemi sizinle paylasmak istedim. Tip fakültesinde okurken simdi animsamadigim bir dergide ari zehirinin protein yapisinda olmasi nedeniyle (enzim, peptid ve aminoasitler) 53-55 derecede denature olarak toksin özelligini kaybedecegini, derimizin bölgesel olarak 60 derece ve üstüne dayanabilmesi nedeniyle sokmanin hemen sonrasinda bölgeye yanan bir sigaranin olabildigince yaklastirildiginda zehirin etkisinin kaybolacagini okumustum. Bu uygulamayi 1983 de zorunlu hizmet sirasinda beni bir ari soktugunda kendimde denemistim. Sonuç mükemmeldi, 10-15 saniyede agri ve sislikten eser kalmamisti. O günden beri, basta gittigim kamplarda olmak üzere onlarca kisi üzerinde bu yöntemi uyguladim. Ari sokmasindan sonra yaygin olarak kullanilan, bölgeye amonyak uygulanmasi bence çok yanlis. Sokulmadan sonra kisa süre içinde olmak sartiyla, önce igneyi çikartip ardindan 20 saniye kadar yanan sigarayi kisinin dayanabildigi oranda bölgeye yaklastiriyorum. Bölgede agri ve sislik kaybolup, birkaç dakika için kizariklik kaliyor. Kisinin allerjisi yoksa baska önleme gerek kalmiyor.
"Afetzedelere" öneririm. Gene de sigarasiz bir yasam dilegiyle...
Dr. Murat Ergin- Ankara

Kaynak: Eposta zinciri

Hiç yorum yok: