27 Nisan 2007 Cuma

Sara

Sara nedir?

Sara, beyinde anormal elektrik akimlarinin olusmasiyla gelisen ve havale nobetleri ile seyreden bir hastaliktir. Tedavi edildiginde, cogunlukla ergenlik cagina gelinceye kadar kaybolur. Saranin bir cok turu vardir. Cocuklarda en sik gorulen turleri absans nobetleri ve buyuk sara nobetleridir.

Belirtiler:

Absans nobetleri
- Ani hareket kaybi
- Konusma bozuklugu
- Birkac saniye icinde butunuyle duzelme

Buyuk sara nobetleri
- Ani bilinc kaybi ve buna bagli olarak dusme
- Bacaklarin ve kollarin katilasmasi
- Titreme ve cekilme biciminde hareketler
- Idrar kacirma
- Uyuma ya da kasilmalardan sonra bilincin yavas yavas yerine gelmesi

Ne yapmali?

- Nobet geciren cocugu yan olarak yere yatirin. Kendisini yaralamasini onleyebilmek icin yaninda bulunun, ancak onu tutmaya calismayin.
- Buyuk sara nobetinin ardindan cocugunuzu yuz ustu kafa sagda sag ayak karna cekilmis konumda yatirin. Uykuya dalarsa uyandirmayin, ama duzenli soluk alip almadigini denetleyin.
- Havale gelirse tehlike yaratacak durumlari bastan onlemeye calisin; sozgelimi, merdivenlerin basina gecici bir alcak kapi yaptirin, cocugu banyoda yalniz birakmayin.Ancak bu onlemlerde asiriya kacarak cocugun kendisini anormal gormesine yol acmamalisiniz.

Doktoru ne zaman aramaliyim?

- Cocugunuz ilk kez buyuk sara nobeti geciriyorsa,
- Nobet uc dakikadan uzun surerse,
- Birbirini izleyen nobetler ust uste gelirse,
HEMEN DOKTORUNUZU ARAYIN.

Cocugunuzun absans nobetleri gecirdigini dusunuyosaniz doktorunuza danisin.

Doktor ne yapar?

Doktor, bazi tahliller icin cocugun hastaneye yatmasini isteyebilir. Ayrica, kasilma nobetlerini onlemek icin ilac yazar. Bu ilaci kullanirken cocugun davranislarinda bir degisiklik saptarsaniz doktorunuza bildirin, ama ilaci kesmeyin

Hiç yorum yok: