27 Nisan 2007 Cuma

Cocuklar nelerden korkar?



Cocuklarin korkulari, yas donemlerine gore farklilik gosteriyor. Daha kucuk yaslarda korkularin kaynagi sesken, ilerki yaslarda somut korkular ortaya cikiyor.

Cocuklarin korkulari yaslarina gore farklilik gosteriyor. Pek cok anne- baba asagida okuyacaginiz "korkularin" cocuklarinda olmasinin "normal" olabilecegini unuttugundan, bu korkulari teker teker hatirlatmak istedik.

2 yas

En cok seslerle ilgili korkular sozkonusu: Ozellikle tren, kamyon, gokgurultusu, sifonun cekilmesi, elektrik supurgesinin cikardigi sesler. Karanlik, buyuk esyalar, koyu renk esyalar ve sapkalar da korku unsuru bu yastaki cocuklar icin...

2.5 yas

Oyuncagin veya yatagin yer degistirmesi, annenin uykuya geciste yanindan ayrilmasi, birinin yan kapidan girmesi gibi alisagelmisin disinda yapilan hareketler cocugu korkutabilir.

3 yas

En cok gorsel korkular; karanlik, hayvan, polis, anne babanin gece sokaga cikmasi.

4 yas

Gene seslerle ilgili korkular, ozellikle motor gurultusu. Ayrica karanlik, yabani hayvanlar, annenin evden ayrilisi.

5 yas

Fazla korkulu bir yas degil. Daha cok gorsel korkular var. Ayrica daha somut korkular, dusme, bir yerini incitme gibi.

6 yas

Cok korkulu bir yas. Ozellikle seslerle ilgili. Kapi zili, telefon, bocek veya kus sesi. Hayalet, cadi korkusu, yatak altinda birinin saklanabilecegi korkusu. Su, ates, firtina, anneyi eve gelince bulamama korkusu.

7 yas

Karanlik, bodrum, tavanarasi korkusu. Golgeleri hayalet, cadi gibi algilama. Okuduklarindan, televizyondan, sinemada gorduklerinden fazlasiyla etkilenme, endiselenme.

8 - 9 yas

Endise ve korkular daha az. Sudan ve karanliktan daha az korku. Daha gercekci korkular var. Mesela bir seyi yapamamak, okulda basarisizlik gibi kisisel endiseler.

Cocugunuz korktugunda neler yapmalisiniz?

1. Korkusuna saygi gosterin.

2. Cogu korkunun gecici oldugunu kendinize hatirlatin.

3. Tekrar ona yardimci olmaya calismadan once, korktugu durumdan makul bir sure geri cekilmesine firsat taniyin.

4. Korktugu duruma tekrar alisabilmesi icin ufak adimlarla ona yaklasin (Mesela yukseklikten korkuyorsa, az yuksek yerlere cikarin. Kopekten korkuyorsa kopek yavrusunu sevdirmekle ise baslayin).

5. Cocugunuzun nelerden korktugunu saptamaya calisin. Saptadiginiz seylerden onu uzak tutmaya calisin.

6. Cocugunuzun korkusunun yas duzeyinde cogu cocukta gorulen korkulardan olup olmadigini test edin. Yas duzeyinde sikca gorulen bir korkuysa gececegini dusunup olayi hafife alabilirsiniz. Korkusu asiriysa ve gecmiyorsa bir uzmanla gorusmeniz yerinde olur.

Hiç yorum yok: