27 Nisan 2007 Cuma

Aids'lI KedIler Sokaklarda

Insanlarda AIDS'e yol acan HIV (Human Immodeficiency Virus) ile ayni aileden gelen ve sadece kedilerde gorulen FIV'in (Feline Immodeficiency Virus), ozellikle sokakta yasayan kedilerde giderek yayginlastigi bildirildi. Dunyada 1987 yilindan beri bilinen ve cesitli arastirmalara gore, insanlar icin risk olusturmadigi belirtilen FIV'in, kedilerde isirma ya da ciftlesme
yoluyla gecen, bagisiklik sisteminde tahribat yaratan oldurucu bir virus oldugu bildirildi.

Izmir Veteriner Hekimler Odasi Baskani Serdar Aktop, retrovirus olarak adlandirilan hastaligin, kedilerin bagisiklik sistemine saldirarak, bir sure sonra kansere yol actigini bildirdi. Kedi AIDS'inin, diger memeli hayvanlara ya da insanlara gectigine iliskin bir kanitin bulunmadigini ifade eden Aktop, bu hastaliga yakalanan kedilerin lenf kanserine yakalanma olasiliginin, digerlerine oranla 5 kat fazla oldugunu ifade etti.

Mevcut kedilerin yuzde 30'unu etkiledigi sanilan hastaligin ciftlesme veya isirma yoluyla gectigini bildiren Aktop, FIV'in kediden kediye bulasmasini
onleyecek en radikal cozumun kisirlastirmadan gectigini soyledi.
Aktop, hastaliga yakalandigi tespit edilen kedileri besleyen ailelere, ''Kesinlikle kedilerinizi sokaga birakmayin. Hayvani stresten uzak tutun ve
veteriner denetiminde bagisikligi guclendiren ilaclar kullanmasini saglayin'' dedi.

''AIDS'LE AYNI AILEDEN''

Veteriner Hekim Rauf Tunay ise sadece kedilerde gorulen bu viral hastaligin, kedi losemisi veya insan HIV virusune esdeger oldugunu, ayni sekilde bagisiklik sistemine saldirarak, ciddi saglik sorunlari meydana getirdigini belirtti.

FIV'in dunyada ilk olarak 1987 yilinda tespit edildigini, ancak daha once de var oldugunun sanildigini ifade eden Tunay, bu virusun insanlar icin risk olusturmadigini bildirdi.

Sokakta oldukca yaygin bir hastalik olarak nitelendirdigi kedi AIDS'inin uc asamali olarak seyrettigini ifade eden Tunay, sunlari kaydetti:
''Ilk asamada, kilo kaybi, yuksek ates, lenf bezlerinde sisme ve supheli deri problemleri goruluyor ve bu donem 1 - 1.5 ay suruyor. 2. asamada ise hicbir hastalik emaresi bulunmuyor. 8-10 yil boyunca gizlenebilen bir rahatsizlik. En son bagisiklik ortadan kalktiktan sonra 3. asamaya geliniyor ki bu asamaya gelen kedilere verilen omur 1 yildir.''

''FIV'LI KEDI EVLERI VAR''

Yurt disindaki bazi ulkelerde, ozellikle Danimarka'da sadece bu hastaliga yakalanan kedilerin kabul edildigi FIV'li kedi evlerinin bulundugunu belirten
Rauf Tunay, ''Orada 10-12 yil boyunca yasamis olan hastalikli kediler var'' dedi.Tunay, ABD'de yapilan arastirmada, bu ulkedeki kedilerin yuzde 8-10'unda FIV bulundugunun belirlendigini, ancak Turkiye'de boyle bir calismanin olmadigini bildirdi. Ortagi oldugu hayvan hastanesine son 1 yil icinde 80-90 vaka geldigini bildiren Tunay, bunlarin yarisinin son asamada oldugunu, hala tedavisi suren 20 kadar kedinin bulundugunu soyledi.

Hastaliktan korunmanin asi ile mumkun oldugunu, ancak virusu aldiktan sonra kedinin iyi bakim ve beslenme ile uzun yillar konforlu bir yasam surmesinin saglanabilecegini ifade eden Tunay, ''Hastaligin spesifik bir ilaci yok. Bagisiklik sistemine yonelik hastalik oldugu icin ozel kullanilan ilaclar var. Ama bunlar yuzde 100 cozum degil. Hastaligi kesinlikle iyilestiremiyorsunuz'' dedi.

''SOKAKTAKI YAYILMAYI ONLEMEK'

Veteriner Hekim Tunay, sokaklarda giderek yayginlasan hastalik icin ciftlesme kismina yonelik olarak kisirlastirma isleminin, en onemli onlemlerden birisi oldugunu soyledi. Tunay, sunlari kaydetti:

''Disi, erkek demeden hayvanlari kisirlastirabilirsek, ciftlesme kismini bu sekilde halledebiliriz. Ama bunu yapmadiktan sonra hastalik yayilmaya devam edecektir. Ayrica bu kedilerin tedavi ettirilip sahiplenilmesiyle de sokaktaki yayilmayi bir noktaya kadar kendi capimizda halletmis olabiliriz.

Hiç yorum yok: