27 Nisan 2007 Cuma

ASilar.....................

asi takvimi hastaliklar korunma - editor: draligus
ASI NEDIR, NICIN GEREKLIDIR , Agir veya hatta bazen olumcul seyredebilen bircok Cocuk Hastaliginin onlenebilmesi rutin asilama ile saglanabilir. Asilar zayiflatilmis canli viruslerden(kizamik, kabakulak, kizamikcik, su cicegi, polio) ya da bakterilerin yada viruslerin inaktive edilmis bagisiklik sagliyan ogelerinden (polio, hepatit b, bogmaca, grip, haemophilus influenza tip b, pnomokok) hazirlanmis olabilirler.

Tum cocuklar icin onerilen asilara ek olarak, yuksek risk tasiyan bircok durum ek asilamalari gerektirebilir. Sadece cocukluk cagina ozgu oldugu sanilan bazi bulasici hastaliklarin genclere ve yetiskinlererede gecebilecegi unutulmamalidir.

Bu nedenle Cocuk ve Genc Doktorlari bulasici tehlikeli hastaliklara onlem olarak asilama yolu ile vucuda bagisiklik kazandirilmasini salik verirler.
.................................................. ......................


asilar uygulama yan etkiler - editor: draligus
ASILAMA PROGRAMLARI
Etkili bir bagisiklik icin, temel asilarin dogru ve eksiksiz yapilmasi esastir. Verilecek asi miktarlari, enjeksiyon sayilari ve aralarindaki sureler, ilk ve daha sonraki tekrarlar gerektigi sekilde uygulanmalidir. Enjeksiyonlar arasindaki ideal sure 1 ay olmakla birlikte cesitli nedenlerle daha erken ya da gec yapilan uygulamalarda programa yeniden baslanmasina ya da enjeksiyonun tekrarlanmasina gerek yoktur.

Rutin Asi Takvimi
Yas Asi
Dogum Hepatit B
1 ay Hepatit B
2 ay BCG
2 ay DTP + TOPV
3 ay DTP (*) + TOPV
4 ay DTP (*) + TOPV
6 ay Hepatit B
9 ay Kizamik
16 ay DTP (*) + TOPV
4-6 yas DTP (*) + TOPV
14-16 yas dT (**)


Hepatit B: B tipi sarilik asisi.
BCG: Verem asisi.
DTP: "Difteri Bogmaca Tetanoz" karma asisi.
TOPV: Agizdan "Cocuk felci" asisi.
dT: Eristin tip difteri asisi iceren "difteri Tetanoz" asisi.

Hiç yorum yok: