27 Nisan 2007 Cuma

Anne adaylari dikkat!

Erciyes Universitesi (EU) Tip Fakultesi Halk Sagligi Ana Bilim Dali tarafindan yapilan arastirmada, gebelerin yuzde 71.9'unun bebek bakimi konusunda bilgi sahibi olmadigi ortaya cikti.



Halk Sagligi Ana Bilim Dali Ogretim Uyesi Prof. Dr. Osman Ceyhan, Kayseri Dogumevi Hastanesi Gebe Poliklinigi'ne basvuran anne adaylari arasinda yaptiklari ankete dayali arastirmaya, gebeliginin 28. haftasini tamamlayan 665 kadinin katildigini soyledi.

Arastirmaya katilan anne adaylarina "bebek bakimi konusunda bilgi sahibi olup olmadiklari ve bu konuda bilgiyi oncelikli olarak kimden aldiklari, anne sutunun onemi" gibi cesitli sorular sorduklarini ifade eden Ceyhan, su bilgileri verdi:

"Arastirmaya katilan gebelerin evlenme yasi ortalamalari 19, yas ortalamalari ise 25.6'dir. Yuzde 76.1'i ilkokul mezunu olan gebelerden, yuzde 36.5'inin 5-11 yillik evli oldugu ve ilk gebeliklerini 14-19 yaslari arasinda yasamis olduklari gorulmustur. Anne adaylarindan yuzde 71.9'u dogum oncesinde bebek bakimi konusunda bilgi sahibi olmadigi, yuzde 62.8'i ise, bilgi edinme kaynaginin annesi oldugunu belirtmistir. Saglik personelinden bilgi edinme orani yuzde 27.7 ile oldukca dusuk duzeydedir."

Anne adaylarinin yuzde 98.3'unun ise anne sutunu en iyi besin olarak belirttiklerini ifade eden Ceyhan, gebelerin yuzde 25.4'unun ilk emzirme zamanini, yuzde 16.2'sinin ise emzirme suresini hic bilmediklerini kaydetti.

Ceyhan, gebelerin yuzde 85.3'unun dogum sonrasi kendisine bebek bakimi konusunda yardimci olacak birinin oldugunu belirttigini dile getirerek, bu kisilerden yuzde 72.9'unun da annesinin kendisine yardimci olacagini ifade ettigini soyledi.

Hiç yorum yok: