27 Nisan 2007 Cuma

Agiz Kokusunun Sebebi Ne ?



MemoriaL Hastanesi Agiz ve Dis Hastaliklari Bolumu'nden Uzm. Dr. Emek Kurtoglu Kulur, agzi kokusunun nasil olustugunu soyle anlatiyor ''Solunum sisteminden gelen hava, agizdan disari yayilirken agiz boslugundaki kotu kokulu ucucu karisimlarla birleserek disari cikar ve kisilerin kendisini de, cevresini de rahatsiz eden hos olmayan kokular olusturur. Bu konuda yapilan arastirmalar sonucunda agiz kokusu vakalarinin cogunlugunun agiz boslugundan kaynaklandigi tespit edilmistir''

Agiz kokusu olusumu, tukuruk akiminin azalmasi, uzun sure besin ve sivilarin alinmamasina da baglidir. Uyku hali buna iyi bir ornektir. Sabah kalkinca hissedilen agiz kokusu uzun sure tukuruk alis hizinin azalmasi ile ilgilidir. Asiri tutun ve alkol icilmesi de agiz kokusu nedenidir. Sigara yalnizca kotu kokulu nefes olusturmakla kalmayip, bir de killi dil durumuna yol acar ki, bu da besin artiklarinin ve tutun kokusunun tutulmasina neden olur. Dilin arka bolumu mekanik olarak temizlenemedigi icin gida birikimleri orada olusur.

Agiz kokusunun tedavisi icin oncelikle kokunun nedeninin agiz boslugundan mi yoksa sistemik nedenlerden mi kaynaklandigi belirlenmelidir. Bu islem bireyin dudaklarini sikica kapatip, nefesini burun deliklerinden biraktigi takdirde, koku 10 santimetre uzakta duran baska bir kisi tarafindan algilaniyorsa, koku sistemik faktorlerden kaynaklaniyor demektir. Kokunun nedeni agiz boslugundan kaynaklaniyorsa birey dis hekimine, sistemik nedenlerden kaynaklaniyorsa dahiliye uzmanina basvurmalidir.

Lokal faktorlerin neden oldugu agiz kokusu olgularinin yuzde 90'inin basariyla tedavi edilecegi tespit edilmistir. Cogu agiz kokusunun tedavisine dilin fircalanmasi ile baslanir. Agiz kokusunu olusturan bilesenlerin birincil alani dildir. Sabah siddetli agiz kokusundan sikayet eden kisilerde dislerin ve dilin yemek sonrasi fircalanmasi ile sorun kontrol altina alinabilir. Agiz kokusu genellikle agiz hijyeninin duzeltilmesiyle iyilesir. Bu durumda bireyin dis hekiminin tavsiyelerine uymasi yeterlidir.

Hiç yorum yok: