5 Ağustos 2009 Çarşamba

TBMM Başkanlığı seçimlerine geri sayım

TBMM Başkanlığı için adaylık başvuruları, yarın başlayacak.

TBMM Başkanı adaylığı için başvurular, 3 Ağustos Pazartesi saat 24.00'e kadar Başkanlık Divanına yapılacak.

TBMM Başkanı Köksal Toptan'ın 2 yıllık görev süresinin 9 Ağustosta dolacak olması nedeniyle Meclis, tatilini yarıda keserek 4 Ağustosta toplanacak.

Meclis Başkanı seçiminin birinci ve ikinci turları, 4 Ağustos Salı günü, başkanın ilk iki turda seçilmemesi halinde üçüncü ve dördüncü turlar 5 Ağustos Çarşamba günkü birleşimde gerçekleştirilecek.

TBMM Başkanı seçimi gizli oyla yapılacak. Başkan seçilebilmek için ilk ( evvel, ön ) iki turda üye tam ( mükemmellik, komple, harika ) sayısının üçte ikisinin oyu (367), üçüncü turda ise salt çoğunluk (276) aranacak. Üçüncü turda seçilebilmek için salt ( arı, mutlak, yalnızca ) çoğunluk sağlanamazsa, bu turda en çok oyu alan 2 aday ( namzet ) dördüncü turda yarışacak. Dördüncü turda en fazla oy ( rey ) alan ( düz, saha, kayran ) aday, başkan seçilmiş olacak.

Genel Kurulun 4 ve 5 Ağustostaki birleşimlerinde, TBMM Başkanı seçiminin tamamlanmasının ardından Başkanlık Divanının diğer üyelerinin seçimi de yapılacak. Genel Kurul, bu seçimlerin bitimine kadar çalışacak.

AA

Hiç yorum yok: