5 Ağustos 2009 Çarşamba

Bu defa indirim yok

Tıp öğrencisi eşini öldüren astsubay, çocuklarının doğum gününde ağırlaştırılmış müebbet hapis cezasına çarptırıldı.

Cerrahpaşa Tıp Fakültesi’nde okuyan doktor adayı eşi Ayşe Yılbaş’ı okulda kurşunlayarak öldüren astsubay Hüseyin Güneş Özmen ağırlaştırılmış müebbet hapis cezasına çarptırıldı. Kararın çıktığı gün çiftin çocuklarının doğum günüydü.
İstanbul 4. Ağır Ceza Mahkemesi’nde görülen duruşmaya tutuklu ( tutuk, mevkuf ) sanık Hüseyin Güneş Özmen ve taraf avukatları hazır bulundu. Şikâyetçilerden Ayşe Özmen’in annesi Zekiye Yılbaş, babası Mahmut Atilla Yılbaş ve abisi Kürşat Yılbaş duruşmaya katıldı. Duruşmayı ayrıca kadın örgütleri de izledi. Cumhuriyet Savcısı Kadir Nazmi Yelkenci sanık Hüseyin Güneş Özmenin ağırlaştılmış müebbet hapis cezasıyla cezalandırılmasını talep etti.

Sanık avukatı Bahri Bayram Belen mahkemeye 11 sayfalık savunma dilekçesini sunarak, “Her ne kadar sanığın eşini tasarlayarak ve canavarca hisle öldürdüğü iddia edilse de, müvekkil sanık şiddetli elem ve gazap içerisinde eşini kasten öldürmüştür. Bu nedenle verilecek cezadan indirim ( iskonto, tenzilat ) yapılmasını talep ediyorum” dedi.

Sanık Özmen de eşinin ailesinin baskısıyla boşanmayı kabul ettiğini anlatarak, “Çocuğumu bir ( aynı, sadece, tek ) daha göstermeyeceğini söylemişti. Kendimi kaybettim. Pişmanım eşimi ve çocuğumu, hayatımı kaybettim” dedi.

Mahkeme heyeti, suç işleniş biçimi, suç konusunun önemi, kastın yoğunluğu ve fiilin diğer özelliklerini göz önüne alarak sanık Özmen’i ağırlaştırılmış müebbet hapis cezasına çarptırdı.

‘İndirim uygulanmadı’

Mahkeme heyeti, sanığın geçmişi, sosyal ilişkileri, fiilden sonraki ve yargılama sürecindeki davranışları ile birden çok ağırlaştırıcı nedenin bulunması nedeniyle ( hasebiyle, haysiyetiyle, yüz ) Özmen’in cezasında indirim maddelerini uygulamadı. Feminist Kollektif adlı kadın grubu duruşmadan sonra Sultanahmet’teki Mehmet Akif Ersoy Parkı’nda toplandı. ‘Yaşasın kadın dayanışması’, ‘Bağır herkes duysun erkek şiddeti son bulsun’ sloganlarını atan grup, ‘Kadın cinayetleri politiktir’, ‘Ayşe Yılbaş’ı unutmayacağız’ pankartını açtı. Ayşe Özmen’in ailesinin avukatı Meriç Eyüpoğlu, bugün (dün) aynı zamanda Ayşe Özmen’in oğlu Berkay’ın doğum günü olduğunu belirterek, “Haksız tahrik indirimi nedeniyle sanıklara verilen cezalar kuşa dönüyordu. Kadınların bu kadar kolay öldürülmesini istemiyoruz. Artık kadın cinayetleri son bulsun. Bu ülkede kadınlar ‘cilveli saat sordular’, ‘beyaz tayt giydiler ‘ diye öldürüldüler” dedi.


Hiç yorum yok: