5 Ağustos 2009 Çarşamba

Honda'nın kârı yüzde 96 azaldı

hondann-kr-yzde-96-azald.jpg

Japonya'nın ikinci büyük otomotiv üreticisi Honda'nın ilk çeyrek karı yüzde 96 azalarak 7,5 milyar yen (79,8 milyon dolar) oldu.

Ancak otomotiv üreticisi daha iyi satışa ulaşacağı beklentisiyle tüm yıl için tahminlerini yükseltti. Şirket, 2010 Mart ayında bitecek mali yılda 55 milyar ( bilyon ) yen (585 milyon dolar) kar bekliyor.

Honda, ilk çeyrekte dünya genelinde yüzde 20,4 düşüşle 766 bin araç sattı. Satışların düşmesinde, Kuzey Amerika piyasasındaki daralma etkili oldu.

PEUGEOT İLK YARIDA ZARAR AÇIKLADI 

Öte yandan, Fransa'nın en büyük otomobil üreticisi Peugeot Citroen, ilk 6 ayda 962 milyon avro ( ekü ) (1,37 milyar dolar) net zarar ( pert, mazarrat, muhatara ) açıkladı.

Şirket bir yıl önce aynı dönemde 733 milyon avro kar elde etmişti.

Geçen yıl ilk 6 ayda 30 milyar ( bilyon ) avro gelir elde eden şirket, bu yıl yüzde 21,8 düşüşle 23,4 milyar avro gelir elde etti.

Şirket, eski otomotivlerin yenileriyle değiştirilmesinin, daha ( henüz, elan ) az hava kirliliği yaratan modellerin satışları yükselttiğini, üretimin mayıs ve haziranda arttığını bildirse de bu yıl genelinde 1 milyar avro ile 2 milyar avro ( ekü ) arasında faaliyet zararı beklediğini kaydetti.

Peugeot Citroen, Avrupa otomotiv piyasasının yılın ikinci yarısında yüzde 7, yıl genelinde ise yüzde 12 daralmasını bekliyor.

Şirketin Üst Yöneticisi (CEO) Philippe Varin, iyileşmenin, 2010 yılı sonlarında gerçekleşebileceğini belirtti.

Şirket bu yıl 11 bin kişiyi işten çıkarmayı planlıyor.

AA

Hiç yorum yok: