7 Ocak 2008 Pazartesi

Ýstanbul’da büyük çete operasyonu

İSTANBUL - İddialara göre AK Parti Diyarbakır milletvekili İhsan Arslan ile Şırnak Milletvekili Abdullah Veli Seyda da çetenin mağdurları arasında bulunuyor. Arslan ve Seyda ile “PKK tarafından takip edildikleri” gerekçesiyle ilişki kuran çete üyelerinin milletvekillerinden menfaat temin etmeye çalıştıkları öne sürülüyor. Eski MHP milletvekili Mehmet Gül de soruşturma kapsamında aranıyor.Çetenin lideri olduğu öne sürülen Orhan A’nın kendisini Mahmut Yıldırım’ın ortağı ve istihbarat elemanı olarak tanıttığı; bu yöntemle birçok kişiden tehditle haraç topladığı, gasp ve adam yaralama suçlarına karıştığı öne sürülüyor.

Olay, ticaretle uğraşan bir kişinin, “bazı kişilerin kendilerini ‘JİTEM’ ve ‘Yeşil’ kod adlı Mahmut Yıldırım’ın elemanı olarak tanıtıp, ‘bayrak yaptıracağız’ diye para istediklerini” belirterek savcılığa suç duyurusunda bulunması, savcılığın şikayeti emniyete iletmesi ve emniyetin yaklaşık 10 ay süren teknik takibi sonucu ortaya çıktı.

Orhan A’nın liderliğini yaptığı ileri sürülen çetenin, kendilerini kurumların istihbarat elemanları olarak tanıtarak çevrelerinde saygınlık kazanmaya çalıştığı ve haraç alma, tahsilat gibi faaliyetlerde bulunduğu belirlendi.

Orhan A’nın Beşiktaş’ta kaldığı adresi belirleyen Organize Suçlarla Mücadele Şube Müdürlüğü ekipleri, operasyon düzenledi. Operasyonda, bu kişi ile “Yeşil” kod adlı Mahmut Yıldırım ile bağlantısı olduğu iddia edilen Zakir S’nin (Bedirhan E.) de aralarında bulunduğu toplam 13 şüpheli gözaltına alındı.

Yakalanan kişilerin üzerlerinde, araç ve evlerinde yapılan aramada 4 tabanca, 6 şarjör, 175 fişek, 1 av tüfeği, 10 kama, 1 telsiz ile 13 bilgisayar ve çok sayıda video kaset ile CD ele geçirildi.

Gözaltına alınan 13 şüpheli, Beşiktaş’taki İstanbul Adliyesi’ne sevk edildi.

PKK’YLA MÜCADELE İDDİASIYLA PARA İSTEMİŞLER
AK Parti Diyarbakır milletvekili İhsan Arslan ve Şırnak Milletvekili Abdullah Veli Seyda’nın da çete mağdurları arasında olduğu belirlendi. Çetenin “PKK tarafından takip edildiklerini ve kendilerine yönelik eylem yapılacağını” söyleyerek, milletvekillerinden menfaat temin etmeye çalıştığı öğrenildi.

Çetenin ayrıca, 2006 yılının Temmuz ayında bir kişinin gasp amaçlı tehdit, Mart 2007’de tehdit, Ocak 2007’de bir kişinin tabanca ile yaralanması ve bir kişiye darp, Eylül 2005’te bir kişinin tabanca ile yaralanması ve Ekim 2007’de bir kişinin gasp amaçlı tehdit olayını gerçekleştirdiği tespit edildi.

ÇETENİN KOLU POLİS VE ASKERE UZANIYOR
Polis yetkilileri, teknik takip süresince 1 emniyet müdürü, 1 albay ile 2 polis memurunun çeteyle bağlantıları olduğunun belirlendiğini kaydederek, bu kamu görevlilerinin çeteye birçok konuda yardım ettikleri ve dolaylı yoldan tahsilat olayına yardımcı olduklarının tespit edildiğini ifade ettiler.

Söz konusu kamu görevlilerinin bir kısımın, çetenin bazı bağlantılarının olduğuna inanarak kandığını, bazılarının da bilerek çeteye yardım ettiklerini bildiren yetkililer, 4 kamu görevlisinin İstanbul dışında görev yaptıklarını ve bu kişiler hakkında gerekli işlemin yapılacağını kaydettiler.

Polis yetkilileri, operasyonda gözaltına alınan Zakir S’nin, mahkeme kararıyla ismini Bedirhan E. olarak değiştirdiğini ifade ettiler.

Çete lideri olduğu ileri sürülen Orhan A’nın, Bedirhan E. ile hemşehri oldukları ve çetenin “Yeşil” kod adlı Mahmut Yıldırım ile bir bağlantısının bulunmadığını anlatan yetkililer, Bedirhan E’nin, Orhan A. ile beraber hareket ettiği ve örgüt üyesi olduğu gerekçesiyle gözaltına alındığını dile getirdiler.

MHP’Lİ GÜL’ÜN EVİNE BASKIN
“Matkap” adı verilen operasyonda gözaltına alınanların savcılıkta yapılan sorgusunun ardından, çete lideri olduğu ileri sürülen Orhan A. ile “Yeşil” kod adlı Mahmut Yıldırım ile bağlantısı olduğu iddia edilen Zakir S’nin (Bedirhan E.) de aralarında bulunduğu 10 şüpheli, “ruhsatsız silah bulundurmak”, “yağma”, “suç işlemek amacıyla örgüt kurmak ve bu örgüte üye olmak” suçlamalarına ilişkin, tutuklanmaları istemiyle nöbetçi mahkemeye gönderildi. Diğer 2 şüpheli ise savcılık sorgularının ardından serbest bırakıldı.

Orhan A. ile tekstil konusunda bir işte ortaklıkları olduğu belirtilen eski MHP milletvekili Mehmet Gül’ün de ifadesine başvurulacağı belirtildi. Bu kapsamda eski milletvekilinin evinde yapılan aramada bir tabanca bulunduğu, bu silah nedeniyle gözaltına alınan eski milletvekilinin oğlunun ise sevk edildiği Bakırköy Adliyesi’nden serbest kaldığı öğrenildi.

Soruşturma kapsamında, müdür rütbesindeki 2 emniyet personeli ile albay rütbesindeki bir subayın da ifadelerine başvurulacağı bildirildi.

Hiç yorum yok: