7 Ocak 2008 Pazartesi

Çocuklara 5’li aþý uygulamasý baþladý

ANKARA - Sağlık Bakanı Recep Akdağ, difteri, boğmaca, tetanoz, inaktif çocuk felci ve Hemofilüs İnfluenza tib b (Hib) (menenjit) aşılarının yer aldığı 5’li aşının uygulamaya konulması nedeniyle Kaletepe Ana Çocuk Sağlığı ve Aile Planlaması (AÇSAP) Merkezi’nde düzenlenen toplantıda yaptığı konuşmada, aşılamanın önemini vurguladı.Çocukların hastalıklardan aşılarla korunabileceğini ifade eden Akdağ, insana kıymet veren toplumların aşıya da önem vermesi gerektiğini söyledi.

Aşılama konusunda politik kararlılık, işini iyi bilen bir ekip ve doğru hedefler gerektiğini kaydeden Akdağ, kendilerinin de aşılamaya büyük önem verdiklerini, 2002’de 12 trilyon lira olan aşıya ayrılan kaynağı 156 milyon YTL’ye çıkardıklarını belirtti.

Aşılama oranlarında da büyük bir artış olduğuna dikkati çeken Akdağ, bu oranı gelecek yıl yüzde 95’e çıkarmayı, sonraki yıllarda da aşılanmamış çocuk bırakmamayı hedeflediklerini söyledi.

Kendilerinden önceki dönemde özellikle bazı illerde çok düşük aşılama oranları görüldüğünü kaydeden Akdağ, yaptıkları çalışmalar sayesinde geçen yıl Türkiye’de sadece 3 kızamık vakası görüldüğünü, bu hastalığın artık “elimine edilmek üzere” olduğunu bildirdi.

2005’de 3’lü olarak kızamık, kızamıkçık ve kabakulak aşılarının yanı sıra, Hib aşısının da uygulanmaya başlandığını anlatan Akdağ, sözlerini şöyle sürdürdü:
“Artık çocuklarımıza yaptığımız aşıların çok daha modern biçimi, difteri, boğmaca, tetanoz, çocuk felci ve hib aşılarının hepsi 5’li olarak tek bir enjeksiyonda yapılacak. Böylece çocuklarımızın aşı sayısının yanında yan etkilerini de azaltmış olacağız. Aşının yapıldığı yerde şişme olabiliyordu ya da yüksek ateş, nadiren de olsa havale görülebiliyordu. 5’li aşıyla artık yan etkiler çok azaltılmış olacak. Bu aşıyla çağdaş dünyanın çocuklarına yaptığı aşıları yapar hale geldik.”

Piyasada 5’li aşının 46 YTL, 3’lü aşının ise 33 YTL olduğunu, geçmişte 5’li aşıyı uygulatmak isteyen ailelerin bunu ceplerinden ödemek durumunda kaldığını ifade eden Akdağ, “Benim 6 çocuğum var. Çocuklarımın hepsine bu aşıyı para ödeyip yaptırdım. Artık Türkiye’nin neresinde olursa olsun bütün vatandaşlarımız bu aşıdan ücretsiz yararlanacaklar. Sosyal devlet olmanın gereğini yerine getiriyoruz” diye konuştu.

Bir 5’li aşının kendilerine maliyetinin 10 YTL olduğunu kaydeden Akdağ, hiç bir Avrupa ülkesinin söz konusu aşıyı bu fiyata mal edemediğini söyledi.

Basın mensuplarından aşıyla ilgili haberler konusunda daha dikkatli olmalarını isteyen Akdağ, bu tür haberler üzerine yaptıkları incelemelerden sonra sorunun aşıdan kaynaklanmadığını tespit etmelerine rağmen oluşan yanlış kanıyı düzeltmede zorluk çektiklerini vurguladı.

Akdağ, Türkiye’deki aşıların çağdaş tekniklerle hazırlandığını ve soğuk zincire dikkat edildiğini, ayrıca bunların uluslararası kuruluşlardan da onaylı olduğunu söyledi.

Ailelere de seslenen Akdağ, “Artık aşıyla ilgili hiç bir mazeret kalmadı. Anne-babalar hassas olup çocuklarını aşılatmalıdır. Kim çocuğunu aşılatmamışsa büyük vebal altındadır. Lütfen bize hedeflediğimiz noktaya ulaşmak için yardımcı olun” çağrısını dile getirdi.

Akdağ, konuşmasının ardından 2.5 aylık Şevval Öztürk isimli bebeğe 5’li aşı uygulaması yapılırken izledi.

Hiç yorum yok: