7 Ocak 2008 Pazartesi

Alpler’de kayakçýlara hýz yasaðý

ANKARA - Dünyanın en düzenli ülkelerinden birisi olarak görülen İsviçre, yakında hayata geçireceği kayakçılara hız yasağı uygulamasıyla bu şöhretini pekiştirmeye kararlı görünüyor. İngiliz The Times gazetesinin bildirdiğine göre, gizlenmiş personel tarafından elde taşınan radar cihazlarıyla saatte 30 km hızı geçen kayak ve snowboardçular, karayolunda hız sınırını aşan sürücüler gibi tespit edilecek.Devlet kontrolündeki İsviçre Kaza Sigorta (Suva) kuruluşunun yetkilisi Angela Zobrist, bunun göstermelik ve eğlencelik bir sağlık ve güvenlik birimi kurulmasına yönelik bir çalışma değil, gerçekten güvenlik endişesiyle alınmış bir karar olduğunu söyleyerek, “Kayak yaparken ne kadar hız yaptığınızı farketmezsiniz, bunun bir başka kayakçıya çarptığınızda veya başka bir kazaya yol açtığınızda ne kadar tehlike yaratacağını düşünmezsiniz” diye konuştu.

İsviçre Alpleri’ndeki kusursuz pistler ve yeni malzemelerin de kayakçı ve snowboardçuları daha fazla hız yapmaya cesaretlendirmesiyle her geçen yıl kazaların arttığını belirten İsviçreli yetkililer, hız sınırını geçen kayakçıların piste çıkmalarına engel olmak için telesiyej biletlerine el konulacağını veya para cezası kesileceğini kaydettiler.

İsviçre’deki kayak pistlerinde geçen yıl 70 binden fazla kazanın meydana geldiği belirtildi. Bu kazaların bazıları ciddi yaralanmalar ve ölümlerle sonuçlanırken, bu ülkedeki helikopter kurtarma ekipleri sadece geçen ay 300 kez ciddi kazalara müdahale etmek zorunda kaldılar. Helikopter kurtarma ekiplerinin operasyonlarının maliyeti sadece Aralık ayı için 300 milyon YTL’ye yaklaştı.

Otomobillerdeki gibi kayakla çarpışma testleri sonuçlarına göre, kar üzerinde saatte 30 kilometre hızlı kaymak güvenli değil. Saatte 50 kilometre hızı aşmak ise çarpışma anında ölümcül sonuca yol açabilir.

Hiç yorum yok: