9 Ocak 2008 Çarşamba

McCormack’tan Ýran doðalgazý yorumu

WASHINGTON - Düzenlediği basın toplantısında soruları yanıtlayan McCormack, İran’ın Türkiye’ye doğal gazı kesmesi konusunun, Cumhurbaşkanı AbdullAh Gül’ün ABD Dışişleri Bakanı Condoleezza Rice ile görüşmesinde gündeme gelmediğini, ancak ABD tarafının enerji konularını konuşmak üzere hazırlıklı olduğunu söyledi. McCormack, “Türkiye, Asya ile Avrupa arasında önemli bir geçiş noktası. Bu enerjinin taşınmasında kilit bir rol oynayacaklar” diye konuştu.

Sözcü, İran’ın Türkiye’ye doğal gazı keserken, teknik aksaklıklara işaret ettiğini belirtmekle birlikte sözlerini şöyle sürdürdü:

“İran’ın eylemleri, daha çok İran ve Türkiye’yi ilgilendirir. Ancak bu tür şeylerin siyasi araç olarak kullanılması, bu rejimin yapısına ilişkin gerçek bir uyarı işareti. Şimdi İranlılar bunun bazı teknik zorluklardan olduğunu söylüyor. Bilmiyorum. Ancak bunu, daha önce İran rejiminden gördüğümüz türdeki davranışlara ekleyince rejimin ortaya çıkan resmi; güvenilmez, karar verme sürecinde kesinlikle kapalı ve bölgede ya da küresel alanda olumlu bir rol oynamakla ilgili olmadığıdır” dedi.

Ortaya çıkan bu resmin, bölgede daha fazla boru hattı için bir gerekçe olabileceğine ilişkin soruya ise McCormack, İran’ın doğal gazı kesmesinin doğrudan bu tartışmayı getirdiğinden emin olmadığını belirterek, “Ancak genel olarak konuşursak, Asya’daki enerji varlığının Avrupa veya başka yere taşınması, Türkiye’nin de içinde olduğu şekilde, kaynakların ve yolların çeşitlendirilmesi çok önemli bir mesele” diye konuştu.

Hiç yorum yok: