9 Ocak 2008 Çarşamba

Gül: PKK konusunda siyasi çözüm olmaz

WASHINGTON - Bush-Gül görüşmesinden sonra medya mensuplarına brifing veren üst düzeyde bir ABD’li yetkili, toplantıda PKK sorununun geniş bir şekilde ele alındığını söyledi. ABD’li yetkili, “Tartışma, PKK problemine sadece askeri eylemi değil, siyasi eylemi de içeren kapsamlı bir çözümün bulunması çerçevesinde gerçekleşti. Siyasi eyleme, Güneydoğu’da ekonomik, siyasi ve sosyal kalkınma da dahil” diye konuştu.Yetkili, “Tartışma, Güneydoğu’da Kürtler’e ulaşılması yönünde genel bir yaklaşımı içerdi. Bildiğiniz gibi, Başbakan Erdoğan hükümeti ve Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, bu çerçevede bazı önlemler başlattı” dedi.

Yetkili, kapsamlı çözüm veya bir af konusunda ayrıntı görüşülmediğini söyledi.

ABD yetkili, “Askeri yöntem, terörle mücadelenin sadece bir parçası. PKK’nın militan tabanın oluşturan gayrı memnun bir azınlığın olmaması için siyasi yönden çalışma ve Türkiye’deki Kürtler’in yaşam düzeyinin ilerletilmesi, uzun vadeli bir çözümün parçası” diye konuştu.

GÜL’DEN EL KAİDE ÖRNEĞİ
Cumhurbaşkanı Abdullah Gül ise, Woodrow Wilson adlı Düşünce kuruluşundaki konuşmasında Irak’ı kastederek, başka bir ülkeden Türkiye’ye terörist saldırıların meydana geldiği bir ortamda politik bir çözümün söz konusu olmayacağını söyledi.

Gül, “Nasıl El Kaide’nin dışarıdan saldırılarına karşı ‘Burada politik çözüm bulalım’ denilemezse, burada da böyle bir şey söz konusu olamaz. Dolayısıyla bunu, ne bugün burada ne de önceki görüşmelerde başka ortamlarda konuşmadık, konuşmayız” dedi.

Hiç yorum yok: