9 Ocak 2008 Çarşamba

Enerji özelleþtirmesine ABD ilgisi

ANKARA/WASHINGTON - ABD enerji kaynaklarından alınan bilgiye göre, Amerikalı yatırımcılar, Türkiye’de istikrarlı, önü görülebilir ve ihale sürecinin hızlı şekilde işlediği, uluslararası kurallar tarafından desteklenmiş, ihalelerin kesintiye uğramadığı, düzenleyici ve denetleyici kuralların etkin olarak işlediği bir enerji piyasası özelleştirmesi arzuladıklarını Türk yetkililere aktardılar.Cumhurbaşkanı Abdullah Gül’ün ABD Başkanı George W. Bush ve Başkan Yardımcısı Dick Cheney ile görüşmelerinde gündeme gelen enerji konusunda, ABD’li büyük enerji şirketi yetkililerinin, Amerika’da temaslarda bulunan Türk heyetiyle de görüşmelerde bulundukları belirtiliyor.

Türk yetkililerin, ABD’li yatırımcıları, Türkiye’deki yatırımları hızlandırmak için enerji sektörüne verilecek teşvikler konusunda bilgilendirdiği de ifade ediliyor. Görüşmelerde, Türkiye’de yatırım yapan ABD firmalarının karşılaştığı problemler ile Türk firmalarının ABD’ye ihracatta karşılaştığı spesifik sıkıntıların da ele alınması bekleniyor.

Amerikan iş adamlarının, enerji güvenliğinin sağlanması açısından da, Türkiye’nin enerji piyasasını daha liberal hale getirecek ve ithal enerji kaynakları ile alternatif enerji kaynaklarını çeşitlendirecek politikalar üzerinde odaklanması gerektiğine de dikkat çekiyorlar.

35 MİLYAR DOLARLIK YATIRIM POTANSİYELİ
Amerikan iş adamlarının, Türkiye’deki, elektrik özelleştirmeleri ve yeni yapılacak santral yatırımlarıyla ilgilendikleri ve Türkiye’de bu alanda, 35 milyar dolarlık bir yatırım potansiyeli olduğu görüşünde oldukları belirtiliyor.

Türk yetkililerden ayrıntılı bilgi alacak olan Amerikan iş adamlarının, önümüzdeki aylarda, Hükümet tarafından enerji piyasasına yönelik özelleştirme çalışmalarını da yakından takip edecekleri kaydediliyor.

Türkiye’nin, enerji özelleştirmeleri konusunda geç kaldığını ifade eden ABD enerji kaynakları, bu özelleştirmenin yapılmaması nedeniyle, bu özelleştirmelerle, Türk tüketicisinin, özellikle elektrik alanında yüzde 30-40 arasında daha ucuz elektrik kullanabileceğine dikkat çekiyorlar.

Hiç yorum yok: