9 Ocak 2008 Çarşamba

Altýn fiyatlarý rekora doymuyor

LONDRA - Altın fiyatları art arda rekorlar kırmaya devam ediyor. Petrol fiyatlarındaki artış, dolardaki düşüş süreci ve yatırım fonlarının büyük ilgisi altının ons fiyatını 891.40 dolara kadar yükseltti. Yatırım alternatiflerinin az olması nedeniyle altın piyasasına taze para akışının çok olduğu belirtiliyor. Analistler, hisselerin düştüğü bir dönemde özellikle fonların altın piyasasına akın ettiğine dikkat çekiyor.Yatırımcılar ekonomik belirsizlik nedeniyle altını güvenli bir varlık olarak görüyor. ABD’de yüksek riskli konut kredilerinden kaynaklanan kriz sonrası yatırımcıların daha az riskli yatırım araçlarını tercih ettiği ifade ediliyor.

FİYATLAR 9 GÜNDE YÜZDE 7 ARTTI
Altın fiyatları geçen yıl yüzde 30 yükselerek 1979’dan bu yana en büyük yıllık artışı kaydetti. Fiyatlarda bu yıl sadece 9 günlük değer artışı ise yüzde 7’yi buldu. Hisselerdeki artış altının yanında düşük kaldı. Avrupa hisselerinin yer aldığı FTSEurofirst 300 Endeksi yılbaşından bu yana yaklaşık yüzde 3 yükseldi.

Uluslararası yatırım bankası Barclays Capital yayınladığı raporda, altında yükseliş trendinin sürdüğünü belirterek, bu yıl 1000 doların hatta daha yukarısının görülebileceğini kaydetti.

Altındaki yükseliş diğer değerli madenlerde de etkisini gösterdi. Gümüşün ons fiyatı 15.94 dolara, platin fiyatı da 1.5 dolara yükseldi.

Hiç yorum yok: