9 Ocak 2008 Çarşamba

Bush Ortadoðu’da destek arýyor

WASHINGTON - ABD Başkanı George Bush, Cumhurbaşkanı Gül’le Beyaz Saray’da yaptığı görüşmenin hemen ardından, geniş kapsamlı bir Ortadoğu turuna çıktı.Bush gezisinin ilk durağı İsrail’e ulaştı. Ziyaret nedeniyle Kudüs’te yoğun güvenlik önlemleri alındı. Bu çerçevede 250 ABD’li güvenlik görevlisi ve 10 bin 500 İsrail polisi görev yapıyor.

Bush, yarın Filistin lideri Mahmud Abbas’la görüşmek üzere Batı Şeria’nın Ramallah kentine gececek. ABD Başkanı, 2001’de göreve gelmesinden bu yana ilk kez İsrail ve Filistin topraklarını ziyaret edecek.
A. ATWAN / Savaş suçlusu olarak karşılansın

Bush, Ortadoğu turunda, İsrail ve Filistin’in yanı sıra, Kuveyt, Bahreyn, Birleşik Arap Emirlikleri, Suudi Arabistan ve Mısır’ı da ziyaret edecek.

Bush, temaslarında İsrail-Filistin barış sürecini canlandırmayı ve bölge ülkelerine İran’ın kendileri için bir tehdit oluşturduğu mesajını vermeyi hedefliyor. ABD Başkanı 16 Ocak’ta Washington’a dönecek.

İSRAİL, BUSH’A İRAN DOSYASI SUNACAK
Bu arada Bush’un ilk durağı Kudüs’te, İsrail İran’la ilgili bir dosya sunacak. İsrail’in Yedioth Ahranot gazetesi, Savunma Bakanı Ehud Barak’ın, Bush’a, İran’ın nükleer programıyla ilgili İsrail’in değerlendirmelerini aktaracağını belirtirken, İsrail’in elinde, İran’ın nükleer silah geliştirme çalışmalarını durdurduğuna ilişkin son ABD istihbaratından daha farklı bilgiler bulunmadığını yazdı.
VİDEO: İsrail ve Filistin’de Bush protestosu

ABD istihbarat birimlerinin hazırladığı raporda, Tahran’ın nükleer bomba yapımına ilişkin çalışmalarını 2003 yılında durdurduğu belirtilmiş, ancak uranyum zenginleştirme çalışmalarını sürdürdüğü aktarılmıştı.

OLMERT’TEN BUSH’A YASADIŞI YERLEŞİMLER TEMİNATI
İsrail basını, Başbakan Olmert’in, ABD Başkanı George Bush’u, Batı Şeria’daki yasa dışı Yahudi yerleşimlerini dağıtacağı konusunda ikna etmeyi planladığını da belirtiyor.

Ancak yine de hükümetin, Batı Şeria’daki Yahudi yerleşimleri ve yasadışı küçük birimlerin tüm detaylarının açıklanmasına sıcak bakmadığı ifade ediliyor.

Bush, İsrail’e gelmeden önce yaptığı açıklamalarda, yasadışı yerleşimler sorununun, barışın önünde bir engel olduğunu belirterek, İsrail’in bu konuda verdiği, yasa dışı yerleşimlerin boşaltılacağı sözüne bağlı kalmasını istemişti.

İSRAİL SAĞI, POLLARD’IN SERBEST BIRAKILMASINI İSTEYECEK
İsrail sağı ise Bush’tan, İsrail lehine casusluk yaptığı gerekçesiyle ABD’de tutuklu bulunan Jonathan Pollard’ın serbest bırakılmasını isteyecek.

Konuyla ilgili ordu radyosuna konuşan bir yetkili, İsrail’in Pollard’ın serbest bırakılması karşılığında, Filistinli tutukluların salıverilmesindeki kriterler konusunda daha esnek politika benimseyebileceğini belirtti.

İSRAİL OPERASYONUNDA 1 FİLİSTİNLİ ÖLDÜ
Öte yandan Bush Ortadoğu turuna başlarken, İsrail’in Gazze’ye yönelik operasyonları da hız kazandı. İsrail ordusunun, Gazze Şeridi’nin kuzeyinde, İsrail topraklarına roket fırlatan İslami Cihad militanlarını hedef aldığı belirtiliyor. İsrail topraklarına 4 roketin düşmesinin ardından füze saldırısı geldi. Saldırıda, 1 Filistinli militan öldü, 6 militan da yaralandı.


Hiç yorum yok: