9 Ocak 2008 Çarşamba

Clinton, Obama’yý geride býraktý

CONCORD - Hillary Clinton başkanlık yarışını canlandırdı; Iowa önseçimlerinde yenildiği rakibi siyah aday Barack Obama’yı, New Hampshire’daki önseçimde geride bıraktı.Hillary Clinton eyalette oyların yüzde 39’unu alırken, Barack Obama’nın oy oranı yüzde 37’de kaldı.

Böylece New Hampshire’daki ön seçimi az bir farkla kazanan Clinton, başkan adaylığı kampanyasını canlandırmış oldu.

New Hampshire’daki zaferi sonrası yaptığı konuşmada, kendisini destekleyenlere teşekkür eden Clinton, “New Hampshirelıları dinlediğini ve bu süreçte kendi sesini de bulduğunu” söyledi.

Barack Obama ise New Hampshire’da yenilgiyi kabul etti ancak Amerikan halkına değişim getirme misyonunu sürdürme sözü verdi.

New Hampshire’da Cumhuriyetçi Parti’nin ön seçimini ise eski Vietnam gazisi John McCain kazandı. 71 yaşındaki McCain seçimi, kampanyasında kendisinden çok daha fazla para harcayan eski Massachusetts valisi Mitt Romney’nin önünde tamamladı.

New Hampshire eyaletindeki ön seçimlerde rekor sayıda kişinin oy kullandığı açıklandı. Eyalet yetkilileri ön seçimlerde en az 500 bin kişinin oy kullanmış olabileceğini söyledi.
Hillary Clinton'ı ilk kutlayan, eski başkan olan eşi Bill Clinton ile kızı oldu.

New Hampshire, sadece partilerin kayıtlı üyelerinin değil, bağımsız seçmenlerin de Cumhuriyetçi ve Demokrat Parti’nin ön seçimlerine katılabildiği bir eyalet.

Eyalette bağımsız seçmenlerin oranının yüzde 45 civarında olduğu sanılıyor.

Iowa ön seçiminde Huckabee yüzde 34 ile birinci, Romney yüzde 25 ile ikinci olmuş, McCain üçüncü sırada kalmıştı.

Hiç yorum yok: