12 Haziran 2007 Salı

SSK'lının derdi bir değil bin!

SSK’lının derdi bir değil bin.! 4 Şubat 2006

Özel hastaneler SSK'lıya hem dert hem deva oldu!

SKK'lar özel hastanelerin kapılarının açılmasıyla hem kuyruklardan kurtulacaklarını hem de ücretsiz 'kaliteli hizmet' alacaklarını umuyordu. Şimdi ise büyük çoğunluk "yüksek miktarda fark alıyorlar" diye şikayet ederken, durumu daha iyi olanlar ise "Kuyruktan kurtulduk" diyor

SSK'lılar yaklaşık 10 ay önce özel hastanelerde muayene olma hakkına kavuştu. Ancak geçen 10 aylık süre içerisinde SSK'lıların büyük çoğunluğu umduklarını bulamadı. Muayene ve tedavi ücretlerini kurumdan geri alacaklarını düşünen hastalar hüsrana uğradı. SSK'lılar doğal olarak ücret ödemeden özel hastanelerden faydalanacaklarını düşünüyor. "Kaliteli hizmet alabilmek için özel hastanelere koşan hastalar, önce muayene ve fark ücretleriyle karşılaştı. Çünkü özel hastaneler "SSK'dan alınan para hizmet maliyetini karşılamıyor" gerekçesiyle 20 YTL'den, 70 YTL'ye kadar çıkan muayene ücreti farkı talep ediyor. SSK ise özel hastaneye giden hastaların ayakta muayene ücretinin sadece 14 lira 50 kuruşunu ödüyor.

Kuyruktan kurtulduk
Maddi durumu iyi olmayan hastalar bu talep karşısında şaşkına dönmüş durumda. Kuyruklardan kurtulup daha iyi bir sağlık hizmeti almak isteyen hastalar "Ne umduk, ne bulduk. Yüksek miktarda parayı ödedikten sonra SSK'ya ne gerek var" diye tepkilerini dile getirmeye başladı. Kimi hastalar SSK Sağlık İşleri'nin yöneticilerine şikayet yağdırırken, durumu daha iyi olan ya da emekli olduktan sonra ikinci bir işte çalışanlar ise olaya daha iyimser bakıyor. "En azından kuyruklarda beklemekten kurtulduk. İnsan gibi, gecenin köründe kuyruğa girmeden hastanede gidiyor temiz bir ortamda sağlık hizmeti alıyoruz" diyor.

Vatandaşı yanıltıyorlar
Özel Hastaneler ve Sağlık Kuruluşları Derneği Genel Sekreteri Yaşar Yıldırım, SSK'lıların yeterince bilgilendirilmediklerini söyledi:

"Kamuoyunda çıkan beyanlar vatandaşı yanıltıyor. Özel hastaneleri SSK'lılara açtık diyorlar. Vatandaş da alıyor karnesini hastaneye koşuyor. Para istenince de tepki gösteriyorlar. Yönetmelik çok açık. Fark alınacak deniliyor. Şikayetlerin bana göre çok çeşitli nedenleri var. Hemşire gülmedi diye bile insanlar şikayet edebiliyor. Hiç fark almayan hastanelerde var. Ama yüksek teknolojiden yararlanacaksan bedelini de ödemek zorundasın.

İstanbul Tabip Odası'ndan Dr. Güray Kılıç da yetkilileri suçladı: "Vatandaşa denildi ki 'doktor seçme hakkı veriyorum'. Hayır! Cebinden para harcama hakkı veriliyor. Özel hastanelere bakın hepsinin fark aldığını görürsünüz. Sosyal güvenlik kurumu çoğuna para ödemiyor, onların ayakta kalabilmesi için çoğunun cebinden para ödemesi gerekiyor vatandaşın."

SSK'lıya 25 yerine 10 dakika muayene!
* SSK'lıların özel hastaneye koşması, özel sağlık sektöründe de randevuları etkiledi. SSK'nın anlaşma yaptığı özel hastanelerde kalp, beyin cerrahisi, genel cerrahi, ortopedi, göz gibi uzmanlık alanlarında ameliyat randevusu süresi 2 haftadan başlıyor 2 aya kadar uzayabiliyor. Ayrıca aşırı yoğunluk nedeniyle özel hastanelerde 25 dakika olan muayene süresi, SSK'lı hastalar için 10 dakikaya kadar düştü. Kısaca değişen çok şey yok gibi.

"Ticarete döktüler"
* Olayın bir başta boyutu ise hem düşündürücü hem de ürkütücü! Hasta akınına uğrayan kimi özel hastanelerde, en küçük bir rahatsızlık için dahi hastanın pahalı röntgen ve tahlile gönderildiği iddia ediliyor.

SSK'lıya 2. sınıf muamele
* İddialar sadece bununla da kalmıyor. Özel hastanelerde SSK'lılara hizmet açısından daha az önem verildiği öne sürülüyor. Emekli Sandığı ya da özel sağlık sigortalı gelen hastalarla SSK'lılar arasında ayrımcılık yapıldığı konusunda şikayetler gittikçe artıyor.

Ne kadar fark alıyorlar
İstanbul'daki Acıbadem Sağlık Grubu Hastaneleri'nde sigortalılardan 60 YTL, Memorial Hastanesi'nde 64 YTL, Florence Nİghtingale Hastaneler Grubu'nda ise kalp hastalıkları için 20, diğer uzmanlık dalları için 40 YTL fark alınıyor.

Fark alınmayan işlemler

Ayakta
1-Tümör FDG PET
2- Beyin PET
3- Myokard PET
4- Myokard Perfüzyon Sintigrafisi (SPECT)
5- Beyin Perfüzyon Spect
6- Hemodiyaliz (Asetatlı)
7- Hemodiyaliz (Bikarbonatlı)

Yatarak
1- Anjiyo-Anjiyo ile sağ ve sol kalp kateteri
2- Koroner anjioplasti
3- Koroner stent takılması
4- Kalıcı pil (pacemaker)
5- Geçici pil (pacemaker)
6- ICD (Implantable Cardioverter defibrillatör)
7- By-pass
8- Aort-Mitral kapak replesmanı

Mavi forum

Hiç yorum yok: