12 Haziran 2007 Salı

Kanser hastalarına yeni umut

Kanser hastalarına yeni umut
Fransız araştırmacılar, farelerde doğrudan kanserli hücreye saldırarak onları yok eden bağışıklık hücresi keşfetti.
31 Ocak 2006 18:10
Yazı boyutunu büyütmek için

''Nature Medicine'' adlı tıp dergisindeki makaleye göre, Profesör Laurence Zitvogel başkanlığındaki araştırma ekibi, bu yeni tip hücrenin ''dendritic'' (ağacı andıran) hücre grubundan, ancak onların yarısı kadar olduğunu belirledi.

Araştırmacılar, yeni buldukları hücreyi laboratuvar şartlarında bazı kan kanseri vak'alarında kullanılan ''glivec'' ve böbrek kanserine karşı kullanılan ''İl-2'' adlı ilaçlarla faaliyete geçirdi. Kısaca ''İKDC'' (İnterferon Producing Killer Dendritic Cell) olarak adlandırılan yeni hücreler, doğrudan doğruya kanserli hücrelere taarruz etti.

Hücrelerin, ''gama interferonu'' salgılayabildiği ve tümörleri öldürebildiği anlaşıldı. ''Gama interferonu'', tümörleri besleyen damarların oluşumunu engelleyen güçlü bir ''anti-anjiojenik'' madde olarak biliniyor.

Madde, gelişmelerini önleyerek tümörleri yok ediyor. Aynı madde, aynı zamanda bağışıklık sisteminin diğer hücrelerini de faaliyete geçiriyor ve bunların bazılarına (T hücrelerine) kanser hücrelerini tanımada yardımcı oluyor.

Bu keşfin, insana da uygulanabileceğini düşünen araştırmacılar, bu sayede kanserin yanı sıra enfeksiyon hastalıkları ve organ nakli konularında yeni ufuklar açılabileceğini belirtti. Araştırma ekibinin, fareler üzerinde elde ettiği bu sonuçlardan sonra ''Glivec+İl-2'' ilaç kombinasyonunu bazı kanser hastalarında denemeye yakında başlayacağı kaydedildi.

A

Mavi forum

Hiç yorum yok: