12 Haziran 2007 Salı

Sigortalılar özel tüp bebek merkezlerinden yararlanamıyor

Türkiye’de tüp bebek tedavisine ihtiyaç duyan 150 bin çiftin yarısı, yani 75 bini sigortalı. Şimdilik 3 devlet hastanesindeki tüp bebek merkezlerine başvurabilen sigortalılar yasal yol açılsa bile hala özel tüp bebek merkezlerinden yararlanamıyor.

Sigortalıların özel tüp bebek merkezlerinden yararlanmasının yasal yolu 2005’in Kasım ayında açılsa da bu uygulamaya yansımadı. Sigortalılar ülke genelinde sayıları 40’a ulaşan özel tüp bebek merkezlerinden yararlanmak için hala bekliyor.

Türk Jinekoloji Derneği Başkanı Prof. Dr. Bülent Tıraş, SSK Sağlık İşleri Genel Müdürlüğü’nün henüz özel hastane ve özel tüp bebek merkezleriyle anlaşma yapmadığını belirterek, “Şu anda SSK’lı hastalar özel tüp bebek merkezlerine başvuramıyorlar.

Türk Jinekoloji Derneği Başkanı Prof. Dr. Bülent Tıraş, SSK Sağlık İşleri Genel Müdürlüğü’nün henüz özel hastane ve özel tüp bebek merkezleriyle anlaşma yapmadığını belirterek, “Şu anda SSK’lı hastalar özel tüp bebek merkezlerine başvuramıyorlar. SSK Yönetim Kurulu 17 Kasım 2005 tarihinde sigortalı hastaların da özel merkezlere başvurabilmesi için bir karar almıştı. Mevcut durumda sigortalı hastalar, Ankara da bir İstanbul’da 2 devlet hastanesine başvurabiliyorlar. Bu hastanelere yönlendiriliyorlar. Bu hastaneler de üniversiteler dahil hiçbir yere sevk işlemi yapmıyorlar. Bu da garip bir durum”diye konuştu.

SSK Yönetim Kurulu 17 Kasım 2005 tarihinde sigortalı hastaların da özel merkezlere başvurabilmesi için bir karar almıştı. Mevcut durumda sigortalı hastalar, Ankara da bir İstanbul’da 2 devlet hastanesine başvurabiliyorlar. Bu hastanelere yönlendiriliyorlar. Bu hastaneler de üniversiteler dahil hiçbir yere sevk işlemi yapmıyorlar. Bu da garip bir durum”diye konuştu.


SSK Sağlık İşleri Genel Müdürlüğü yetkilileri ise özel tüp bebek merkezleriyle yapılan sözleşmeleri Şubat ayı sonuna yetiştirmeye çalıştıklarını belirtiyor.

Tüp bebek tedavisi kamu kurumlarında 2 bin 500 YTL, özel sağlık kurumlarında ise 3 bin 500 YTL’ye yapılıyor. Memurlar, Bağ-Kur ve yeşil kartlılar, ilaçlar için yüzde 20 katkı payı ödüyorlar.

Tedavi masrafları için de devletin 1 milyar lira civarında bir katkısı oluyor.

Mavi forum

Hiç yorum yok: