12 Haziran 2007 Salı

Sakın kar yemeyin! / 31 Ocak

Gümüşhane Devlet Hastanesi Çocuk Hastalıkları Uzmanı Dr. Turhan Gökçayoğlu, kar yemenin insan sağlığı için çok tehlikeli olduğunu belirterek, "Son aylarda ortaya çıkan kuş gribi virüsü bile yağan karla birlikte bize kadar ulaşabilmektedir" dedi.

Gümüşhane Devlet Hastanesi Çocuk Hastalıkları Uzmanı Dr. Turhan Gökçayoğlu, yaptığı açıklamada, karın soğuk bir madde olarak yenildiğinde ilk etkisini bademciklerde gösterdiğini kaydetti. Gökçayoğlu, "Kar yemek insan vücudu için çok tehlikelidir. Yağış sırasında havada bulunan birçok virüs, toz, insan sağlığı için tehlikeli olan karbonmonoksit gazı, egzoz gazı yağan kara yapışır ve yeryüzüne döner. Hatta son aylarda ortaya çıkan kuş gribi virüsü bile havada yağan karla birlikte bize kadar ulaşabilmektedir. Bu nedenle her ne surette olursa olsun karın güzelliğine aldanarak 'Bir parça kar yemenin ne zararı var?' dememeliyiz" şeklinde konuştu.
Bu arada son 20 yılın en soğuk günlerinin yaşandığı Gümüşhane'de sıcaklığın bilhassa geceleri eksi 16 dereceye kadar düşmesi mahalle aralarında aşırı buzlanmaya neden oluyor.

Düşmemek için buzlu yollarda adımların kısa atılmasını isteyen uzmanlar, yürürken ellerin cebe konulmamasını öneriyorlar. Mahalle aralarında diğer bir önemli tehlike ise merdivenlerde oluşan buzlar. Merdivenlerdeki buzların normal yoldaki buzlardan daha tehlikeli olduğunu belirten uzmanlar, mecbur kalınmadıkça merdivenleri kullanılmaması gerektiğini ifade ederek, "Merdivenlerde kayıp düşmek normal bir yoldan daha tehlikeli. Merdivenlerin basamakları, kayıp düşme halinde sakat kalmaya yol açabilir, hatta düşme anında başın basamaklarına çarpması insan yaşamına da mal olabilir" diye konuştu.

Öte yandan Gümüşhane'nin yerleşim alanı olarak meyilli bir araziye sahip olduğunu hatırlatan vatandaşlar, "Mahalle aralarında yapılan çok sayıda merdiven var. Belediye ekiplerinin buzlanmaya karşı gerekli önlemleri almalarını istiyoruz" şeklinde konuştular

Mavi forum

Hiç yorum yok: