12 Haziran 2007 Salı

Hollanda'da deli dana vakası

Hollanda’da 7 yaşındaki bir sığırda, kısa adı BSE (Bovine Spongiforme Encephalopathie) olan deli dana hastalığına rastlandı.

Hollanda Tarım Bakanlığı’ndan verilen bilgiye göre, hastalık, Gelderland vilayetine bağlı Oude Ijsselstreek kasabasındaki bir çiftlikteki sığırda görüldü. Hastalık, kesiminden sonra yapılan testlerle ortaya çıktı.

Çiftlikte yaşayan öteki sığırlarda hastalık belirtisi görülmediği,ancak bulaşma riski olanların önlem amacıyla derhal itlaf edildiği bildirildi. Hastalığın yemlerden bulaşma olasılığı bulunduğu belirtilerek, araştırma başlatıldığı kaydedildi.

Hollanda’da, bu olayla 2006 yılında ilk kez deli dana hastalığının belirlendiği bildirildi.

Hastalığın ilk ortaya çıktığı 1997 yılından bu yanaysa toplam vaka sayısının 81’e yükseldiği kaydedildi.

HIRVATİSTAN’DA DELİ DANA TESPİT EDİLDİ
Öte yandan Hırvatistan’da da geçen hafta kesilen bir sığırda deli dana hastalığına rastlandığı açıklanmıştı. Tarım Bakanı, ülkenin doğusundaki bir çiflikte kesilen beş yaşındaki bir sığırda deli dana hastalığının görüldüğünü duyurmuştu. Bakan, ülkede üst üste yapılan üç testin pozitif çıkmasının ardından, ileri düzeyde testler için numunelerin İngiltere’ye yollandığını belirtmiş, İngiltere’deki testler de pozitif çıkarsa sığırın ait olduğu sürüdeki tüm hayvanların itlaf edileceğini söylemişti. Sözkonusu hayvanın kesildiği mezbahanın da dezenfekte edildiği ve kesimin durdurulduğu açıklanmıştı.


Mavi forum

Hiç yorum yok: