Alzheimer hastalığının, yüksek eğitim görmüş kişilerde daha hızlı ilerlediği tesbit edildi.
ABD’li bilimadamları, Alzheimer hastaları üzerinde yapılan araştırmaların, yüksek eğitimli hastaların durumunun daha hızlı kötüye gittiğini ortaya koyduğunu söylediler. Öte yandan Japonların geliştirdiği “Paro” adlı peluş robot fok yavrusunun, Alzheimer gibi “nöro-dejeneratif” hastalıklara iyi geldiği belirtildi.
Columbia Üniversitesi Tıp Merkezi’nden doktor Nikolaos Scarmeas ve ekibinin, araştırma çerçevesinde okuma yazma bilmeyenden yüksek eğitim görene kadar değişik eğitim seviyelerine sahip 312 kişide 5 yıl süreyle hastalığın seyrini gözlediği belirtildi. Bilimadamları, gözlenen sürede tüm hastalarda kavrama yetisinin kötüye gittiğini, ancak fazladan her bir yıllık eğitimin, özellikle hafıza ve düşünce sürecinin hızının yüzde 0.3 daha fazla kötüleşmesine yol açtığını kaydettiler.
Sonuçları “Journal of Neurology, Neurosurgery and Psychiatry” dergisinde yayımlanan araştırma sırasında hastaların beyinlerindeki değişimler, yüksek tansiyon, depresyon ve yaş gibi faktörlere de bakıldığı, ancak bunların hastalığın yüksek eğitim görmüş kişilerde daha hızlı gelişmesiyle bağlantısının bulunmadığı ifade edildi.
PELUŞ ROBOT FOK YAVRUSU İYİ GELİYOR
Japonların geliştirdiği “Paro” adlı peluş robot fok yavrusunun, Alzheimer gibi “nöro-dejeneratif” hastalıklara iyi geldiği belirtildi. Japon Ulusal Bilim ve Teknik Enstitüsü’nün geliştirdiği “terapi robotu”, bakteri üremesini engelleyen peluşla kaplı bir fok yavrusu. Alıcılar ve minik motorlarla donanmış robot, kullanıcısının dokunuşuna kımıldayarak veya göz kırparak canlı hayvan gibi tepki veriyor.
Enstitü yetkililerine göre, Japonya’da ve başka ülkelerde huzurevleri ve hastanelerde yapılan deney ve gözlemler, beyinlerinde fonksiyon yetersizliği bulunan kimselerin tanıma (cognitif) yetilerinin, robotla temas ettikten sonra iyileştiğini gösteriyor.
Yetkililer, Paro’nun zihinsel, fizyolojik ve ruhsal bakımdan hastalara yararlı olduğunun belirlendiğini söylediler.
Kedi ya da köpek değil de fok
Fok yavrusu, özellikle yumuşaklık duygusu uyandırdığı için seçildi. Bir araştırmacı, “Kedi ya da köpeği de tercih edebilirdik, ama bu ev hayvanlarının nasıl davrandığı zaten bilindiği için herkes robota dokunmayla gerçek hayvana dokunma arasındaki farkı hissedecek ve ortaya çıkan sonuç farklı olacaktı. O nedenle çok az kimsenin tanıdığı foku seçtik” dedi.
Dünyada 12 milyon Alzheimer hastası var. Hasta sayısının, nüfusun yaşlanmasıyla artması bekleniyor.
Mavi forum
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder