12 Haziran 2007 Salı

Hastalar toplumla iç içe rehabilite edilecek

Şizofren ve zihinsel özürlü hastalar için Toplum Tabanlı Ruh Sağlığı Hizmetlerinin Geliştirilmesi Projesi Türkiye’de ilk kez Elazığ’da uygulanacak.

Hollanda hükümeti ile birlikte yürütülecek projeyle hedef kitle olarak seçilen şizofren ve zihinsel özürlü hastalar, kendileri için oluşturulacak evlerde hem tedavi edilecek hem de toplumla kaynaşmaları sağlanacak. Hastalar öncelikle hastane içerisinde kendilerine ayrılan evlerde verilen harçlıklarla bütçelerini oluştururken, İş-Kur destekli meslek edinmeleri sağlanacak.

Elazığ Ruh ve Sinir Hastalıkları Hastanesi Başhekimi Uzm. Dr. Mustafa Namlı, hastanelerindeki iş gücünü topluma kazandırarak, hastaları toplumla iç içe yaşamalarına sağlamak amacıyla AB’nin MATRA projesi çerçevesinde Hollanda hükümetiyle Türk Sağlık Bakanlığı arasında yapılan anlaşma kapsamında proje hazırladıklarını söyledi. Projenin iki ülke dışişleri ile sağlık bakanlıkları arasında imzalandığını ifade eden Namlı, projenin Hollanda ayağını Ermelo Meerkanten Ruh Sağlığı Hastanesi, Türkiye’deki ayağını ise kendilerinin yürüteceklerini kaydetti.

700 bin Euro bedelli 3 yıl sürecek projeyle hastanede belirlenen şizofren hastaların hastane içerisinde belirlenen evlere yerleştirileceğini ifade eden Namlı, şöyle konuştu:
“Hastanemizin içinde bu amaçla iki evin tefrişini yaptık ve mart ayında hastaları bu evlere yerleştireceğiz. Bu evlerden birine kadın diğerine erkek hastaları alacağız. Bir evde en fazla 5 hasta olacak. Bu hastalar kendi yemeklerini yapacak, çamaşırlarını yıkayacak ve sosyal hayatını sürdürmeye çalışacaklar. Hastalara belli harçlık verilecek, kendi bütçeleri olacak. Bütçeleri aracılığıyla ev giderlerini karşılayacak, ilaçlarını alacaklar. Hastalar kendi kişilikve eğitimlerine uygun olarak rehabilitasyon programına alınacak ve İş-Kur’un desteği ile meslek edindirilmesine çalışılacak. Hastaları, doktor, hasta bakıcı ve hemşireler ziyaret edecek. Bu uygulama Hollanda da çok yaygın olarak yapılıyor. Projeyle hastanelerin yatak sayıları azaltılıp hastaların toplumla iç içe getirilip rehabilite edilmelerini amaçlıyoruz.”

HASTALAR, KENDİ AYAKLARININ ÜZERİNDE DURABİLECEK
Namlı, Sağlık Bakanlığı’nın projenin uygulanması için Elazığ’ı pilot bölge olarak seçtiğini belirterek, projenin başarılı olması halinde bunun diğer hastanelerde de uygulamaya geçeceğini söyledi.

Projeyle uzun süre hastanede yatan sahipsiz şizofren ve zihinsel özürlü hastaların ruh ve sinir hastalıkları hastanesi dışına çıkarılarak tedavi ve rehabilite edilmelerinin sağlanacağını kaydeden Namlı, bu sayede hastaların hastane dışında kendi ayaklarının üzerindedurabileceklerini bildirdi.

Bu yönde uygulanacak olan projenin Türkiye’de tek olduğunu belirten Namlı, “Burada başarılı olacak hastaları daha sonra şehir merkezinde oluşturacağımız evlere alacağız. Hastanede eğitimli ve el becerisi yüksek olan hastalarımız var. Bunlar ilgilenilmedikçe çalıştırılmadıkça hastanelerde körelmektedirler. Bu hastaların iş sahibi olmasını sağlayacağız. Hastaya bu şansı vermemiz gerekiyor” dedi.

Namlı, adli olaylara karışmış hastaların bu evlere alınmayacağını, hastanede yatan yaklaşık 100 hastanın bu evlerde barınabilecek konumda olduğunu sözlerine ekledi.

Mavi forum

Hiç yorum yok: