12 Haziran 2007 Salı

Üniversite Hastahanesi.!

Böylesi ancak Türkiye’de olur.!

Sağlık alanında yıllar sonraya verilen randevular bu kez üniversite hastanesinde yaşandı.

Atatürk Üniversitesi (AÜ) Diş Hekimliği Fakültesi Ortodonti Bölümü’nde tedavi için alınan sıralar 10 yıl sonraya uzayınca üniversite, hastalara randevu vermeme kararı aldı.

Fakülteye 2005 içerisinde çene, yüz ve dişlerinde problem olan 12 bin hasta başvuru yaptı.

Ancak bu hastalardan sadece bin 500’ünün tedavisi yapılabildi. Tedavi için 2006 yılında da büyük yoğunluk oldu.

Fakülte, tedavi sıraları 10 yıl sonraya sarkmaya başlayınca dişsel kaynaklı sorunları olanlara randevu vermeme kararı aldı.

AÜ Diş Hekimliği Fakültesi Ortodonti Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Abdulvahid Erdem, tedavi için gelenlerden ancak hastalığı acil olanlar ya da iskeletsel düzeyde sıkıntısı bulunanları kabul ettiklerini belirtiyor.

Fakat bu tür rahatsızlıklarda bile sıranın 2008 yılına kadar uzadığını ifade ediyor. Erdem, ortodonti bölümünün uzmanlık alanı gerektirdiğine işaret ederek, Sağlık Bakanlığı’nın ortodontist tayini yapmadığından yakınıyor.

Prof. Dr. Erdem, sözlerine şöyle devam ediyor: “Sağlık Bakanlığı tayinleri pratisyen diş hekimi olarak yapıyor. Gelen kişi de genel diş hekimliği hizmeti veriyor.

Atamalar sadece ortodonti uzmanı olarak yapılmalı. Bu alanda hizmet verecek kişiler yetiştirilmeli.” Diş, çene ve yüz bozuklukları görülen ortodonti hastalarına üniversite ve devlet hastanelerinde çok uzun süreli randevular veriliyor.

Türkiye’de sadece 454 ortodondist bulunduğu için hastalar yıllarca beklemek zorunda kalıyor. Türk Ortodonti Derneği Başkanı Dr. Nejat Erverdi, ortodontist sayısının ülke nüfusuna oranla oldukça az olduğunu kaydederek, bu sayının en az 5 bin olması gerektiğini dile getiyor. “Ödeme gücü zayıf olanlar kamuda yığılmalara neden oluyor.

Bu da verilen randevuların uzamasına sebep oluyor. Genel Sağlık Sigortası’nın çıkmasının ardından bu yığılmalar son bulacaktır.” diyen Erverdi, 8 milyon nüfusu bulunan Yunanistan’da bile Türkiye’den daha çok ortodontist bulunduğuna dikkat çekiyor. Dr. Erverdi, “Geçmiş yıllarda ortodontik tedavi için sadece çocuklar gelirdi.

Ancak şu an 60 yaşında bile hastam var. Üniversitelerin yeterli derecede uzman yetiştirmesi gerekir.” diye konuşuyor.

Mavi forum

Hiç yorum yok: