20 Mayıs 2007 Pazar

Zonanın tedavisinde umut ışığı

Zonanın tedavisinde umut ışığı

ABD'de klinik deney aşamasındaki aşı, zona hastalığına yol açan virüs karşısında etkili oldu.

Şimdiye kadar zona hastalığıyla mücadelede en etkili ilaç olduğu belirtilen aşı, deri yüzeyindeki sinir uçlarında kabarcıklar oluşmasına yol açan ve hastada büyük acıya sebep olan bu enfeksiyonlu hastalığın görüldüğü vakalarda yüzde 50'ye varan iyileşme sağladı.
Aşıyla ilgili araştırmanın sonuçları Amerikan New England Journal of Medicine tıp dergisinde yayınlandı. Göğüs veya gövdede ya da yüzde ve gözde, çoğunlukla yalnız bir tarafta olmak üzere görülen zona veya herpes zoster hastalığı, sinirler boyunca yakıcı ağrılara sebep oluyor.
Hastalık başladıktan birkaç gün sonra ağrıların olduğu yerde, bir kırmızılık ve ortasında içi su dolu küçük kabarcıklar görülüyor ve bu belirtiler bir hafta kadar devam ediyor.

BAŞLICA SEBEPLERİ

Zona ile su çiçeğinde etkenin aynı virüs (varicella zoster) olmasına karşın, iki hastalık birbirinden farklı. Zona genellikle ortayaşın üstündeki insanlarda görülüyor. Su çiçeği geçirildikten sonra sinir hücrelerinde bekleyen virüsün yeniden aktive olmasıyla ortaya çıkıyor.

BELİRTİLERİ NELERDİR?

En çok hissedilen belirti olan ağrı, genelde kuşak şeklinde belirli bir hat üzerinde kendini gösteriyor. İlk belirti genellikle deride bir ya da daha fazla dermatoma uyan bölgede çok şiddetli ağrı veya uyuşma hissinin duyulması.
Bu ağrı yedi gün devam ediyor. Ağrı geçtikten sonra daha yoğun bir biçimde geri dönebiliyor. Arka planda sürekli var olan rahatsızlığa bıçak saplanması tarzında daha kısa süreli, ama daha şiddetli ağrılar eşlik edebiliyor.

Hiç yorum yok: