20 Mayıs 2007 Pazar

Vejetaryen beslenme saç döküyor

Vejetaryen beslenme saç döküyor

Etli besinlerden uzak durarak sağlıklı beslenme olacağı iddiası insanı kel bırakabiliyor. Saç dökülmelerine yol açan faktörler nelerdir. İşte saçla ilgili gerçekler:



Büyük üzüntüler, doğum, böbrek hastalıkları ve troid bezinin çalışma bozuklukları dönemsel saç dökülmelerine sebep oluyor. Vitamin ve mineral eksiklikleri ile vejetaryenlik hızlandırıyor

Ahenkle dans eden sağlıklı saçlara sahip olmayı kim istemez? Ne yazık ki, hemen her insan hayatının bir döneminde saç dökülmeleriyle karşılaşıyor. Gurur kaynağı saçlarını kaybetme korkusu ise, kişiye rahatsızlık verdiği gibi, psikolojisini de önemli ölçüde etkiliyor. Saçı dökülen insan kendine güven sorunu yaşıyor. Dökülmeler saçlı derinin tümüne yayılabildiği gibi, bölgesel olarak da gelişebiliyor. Toplumumuzda "erkek tipi" ve "dönemsel" saç dökülmeleri sıklıkla karşılaşılan problemler arasında yerini alıyor. Alman Hastanesi dermotoloji uzmanlarından Dr. Ayşe Özboya, saç dökülmeleri ve sebeplerini anlattı:

ERKEK TİPİ SAÇ DÖKÜLMELERİ

Genellikle 20'li yaşlarda ortaya çıkan saç dökülmeleri, şakaklardan başlayarak tepeye doğru ilerliyor. Erkeklerde simetrik olarak gelişen dökülmeler, saç sayısında azalma, incelme ve kısalma biçiminde kendini gösteriyor. Erkeklerin yüzde 70'inde görülen erkek tipi dökülmeler, her yüz kadından 10'unda saçların cılızlaşması ve seyrelmesiyle ortaya çıkıyor. Dökülmenin hızı kişiden kişiye değişiyor. Şiddetli vakalarda tüm tepenin açılmasına yol açarak, ortaya çıkan görüntüden dolayı kişide psikolojik sorunların gelişmesine sebep olabiliyor. Kişi kendini beğenmemeye başlıyor. Tedavide özellikle 'Minoxidil' içeren saç spreyleri veya 'Finasterid' içeren tabletler dökülmelerin önüne geçiyor. İlaçlar düzgün olarak kullanıldığında ve destekleyici tedavi ile zenginleştirildiğinde bir miktar saç çıkışı da sağlanabiliyor.

DÖNEMSEL DÖKÜLMELER

Doğum, tiroit bezinin çalışma bozuklukları, zatürree, kan kaybı, böbrek hastalıklar, büyük üzüntü ve korkular da saçları döküyor. Vitamin ve mineral eksiklikleri ve vejetaryenlik saç dökülmelerini hızlandırıyor. Kadın ve erkeklerde eşit oranlarda görülen dönemsel dökülmeler, 3-5 ay kadar sürebiliyor. Tedavide, hastadaki dökülme sebebi saptandıktan sonra, iyileşmeye yönelik vitamin, mineral takviyeleri ile saçlar geri kazanılıyor.

Saçla ilgili gerçekler

* Zeytinyağının saça yararı yok.
* Saç sağlıklıysa sık yıkamanın saçın dökülmesine ek bir zararı olmuyor.
* Yıkama ve tarama sırasında saçın dökülmesi normal. Ancak durup dururken dökülüyor ve elinizi attığınızda tutam tutam geliyorsa, doktora başvurulmalı.
* Saçın kısa kesilmesinin dökülme ve büyümeye etkisi yok.
* Saçı besleyen en önemli faktör proteindir. O da kan yoluyla ulaşır. Proteinli şampuanlar saçı beslemez.

Hiç yorum yok: