20 Mayıs 2007 Pazar

Uçuklarınızı hafife almayın!

Uçuklarınızı hafife almayın!

Şeker hastalığı, kazalar, yüz sinirini sıkıştıran tümörler, enfeksiyon hastalıkları, kulakla ilgili rahatsızlıklar, tükürük bezi hastalıkları da yüz felcine sebep olabiliyor.

Dudaklarınızdaki uçuklara dikkat! Dudaklarda uçuk yapan HSV 1 virüsü, yüz felci yapıyor. Yüzdeki mimikleri çalıştıran sinirin zarar görmesiyle oluşan idopatik (sebebi bilinmeyen) felçler göz kapağı hareketsizliği, ağız ve burun kasılmaları ile konuşma güçlüğüne sebep oluyor. Bu felç türü, günümüzde büyük ölçüde iyileştirilebilse de, özellikle yaşlı hastalarda izi kalıyor. Alman Hastanesi nöroloji bölümü direktörü Prof. Dr Mustafa Ertaş, idiopatik yüz felçlerini anlattı:

SİNİRLERİ TAHRİP EDİYOR

"Yüzün, mimik kaslarını denetleyen, beyinden sağ ve sol yüz kaslarına bağlanan 'facial' sinirinin, HSV I virüsü tarafından tahrip edilmesiyle yüz felci ortaya çıkıyor. Bu virüs, vücuda girip yerleşiyor ve aktif hale geldiğinde yüzün sağ ya da sol tarafında felce sebep oluyor. Bazen yüz felci dilin ön kısmının tat duygusunu, kulak arkasının hissini, tükürük ve gözyaşı bezlerinden salgı salgılanmasını sınırlıyor. Bu durumlarda sinir beyne yakın bölümünden etkilenmiş oluyor ve felcin iz bırakma riski yükseliyor. Şiddetli rüzgara maruz kalmak ya da ıslak başla dışarı çıkmanın yüz felcine yol açan etkenleri tetiklediği düşünülüyor.

KORTİZONLA TEDAVİ

Yüz felcinin tedavisinde erken teşhis büyük önem taşıyor. Çünkü,HSV 1 virüsü, erken dönemde yok edilebiliyor. Geç kalındığında ise, algılanamaz duruma gelebiliyor. Felcin ilk başladığı günden itibaren ilk 5 gün içinde tedaviye başlanması şart. Bir haftayı geçtikten sonra sinir tahrip oluyor ve iz kalma ihtimali artıyor. Tedavi aşamasında önce felcin nasıl oluştuğu belirleniyor. Kişinin bir kaza, tümör işaret eden bulgular ya da şeker hastalığı olup olmadığı, daha önce yüz felci geçirip geçirmediği tespit ediliyor. Çünkü, yüz felci geçirenlerin yüzde 5-10 oranındaki bölümü, daha önce de yüz felci geçirmiş oluyor. Bu hastalara ilk bir hafta içinde kortizon uygulanırsa, sinirdeki şişme engelleniyor ve bağışıklık sistemini baskılıyor. Yüz felci için en fazla 10 gün kortizon kullanılıyor. Elektromiyografi incelemesi yapılarak sinirde yüzde 90'dan fazla tahribat saptanırsa, 5 gün kortizon kullanılıp 10 gün içinde yavaş yavaş kesiliyor. Tedavide virüse karşı 'asiklovil' maddesi içeren ilaçlardan da yararlanılıyor.

Hiç yorum yok: