20 Mayıs 2007 Pazar

Nargilede kanser fokurduyor

Nargile kafeleri son yıllarda daha çok gençler tarafından dolduruluyor. Dünya genelinde 100 milyon içicisi olduğu tahmin edilen nargile kullanımı özellikle Ortadoğu ülkeleri ile Türkiye'de artış gösteriyor.

Bir "trend" haline gelen nargileyle özdeşleşen semtler bile var artık. Haftalık Aksiyon dergisinin haberine göre nargile, sigaradan daha zararlı. Cerrahpaşa Tıp Fakültesi Göğüs Hastalıkları Anabilim Dalı Öğretim Üyesi ve Sigarayı Bırakma Kliniği sorumlusu Doç. Dr. Tunçalp Demir, nargilede de tütün içildiğini, dolayısıyla sigara, pipo ve puro gibi sağlığa zararlı olduğunu söylüyor.

"Duman içe çekilmese de dudak kanseri riski var." diyen Demir'e göre, nargile içilerek sigaranın bırakılması mümkün değil. Ortadoğu ülkeleri ile Türkiye'de nargilenin yaygınlaşmasının tesadüf olmadığını belirten Demir, nargilede suyun dumanını süzmesinin sigaradaki filtreden daha üstün bir fonksiyonu olmadığını vurguladı.

Sağlık Bakanlığı'nın araştırmasına göre ise nargilenin akciğer fonksiyonlarını yüzde 30 oranında sekteye uğrattığına; akciğer, solunum yolu, yemek borusu, ağız ve dişeti kanserlerine sebebiyet verdiğine dikkat çekiliyor. 3 gram tütün ve 5 gram kömür tüketilen bir nargile içimi sırasında vücuda 2,25 miligram nikotin ile 242 miligram arsenik, nikel, kobalt, krom ve kurşun maddesi alınıyor. Bu ise 50 adet sigaraya bedel.

Hiç yorum yok: