20 Mayıs 2007 Pazar

Terlemeyi önlemek hastalığa davetiye çıkarmaktır

Yaz aylarında insanların kendileri için en büyük sorun olarak gördüğü terlemeyi önlemenin insan sağlığını olumsuz etkilediği bildirildi.

Özellikle koltuk altına uygulanan terlemeyi önleyici kozmetik ürünlerin, ter bezlerinin ağzının kapanmasına ve dolayısıyla iltihaplanmaya neden olduğu belirtildi. Yaz aylarında aşırı sıcaklarla birlikte en çok şikayet edilen konulardan biri olan terlemenin, normal oranlarda gerçekleşmesinin insan sağlığı açısından çok faydalı olduğuna dikkat çekildi. Erciyes Üniversitesi Tıp Fakültesi Dermatoloji Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ekrem Aktaş, yaz aylarında sıcaklığın artmasına bağlı olarak ter bezlerinin daha çok çalışmasıyla ortaya çıkan terlemenin, insan sağlığı açısından faydalı olduğunu kaydetti.

Aktaş, terleme ve sonrasında terin buharlaşmasıyla vücudun ısı dengesinin sağlandığına dikkat çekerek, "Ter bezlerinin yaydığı sıvı, vücuttan atıldıktan sonra buharlaşır ve böylece vücudun ısı dengesi korunur." dedi. Ter bezleri adeta birer böbrek gibi çalışarak kanın temizlenmesine yardımcı oluyor.

Terlemeyi önlemek, ter kokusundan kurtulmak isteyenlerin kozmetik ürünler kullandığının ve kozmetik ürünlerin de beraberinde bazı tehlikeleri getirdiğinin altını çizen Aktaş,

''Özellikle koltuk altına uygulanan terlemeyi önleyici kozmetik ürünler, ter bezlerinin ağzının kapanmasına ve dolayısıyla iltihaplanmaya neden olmaktadır. Bu nedenle yaz aylarında koku önleyici kozmetikler sıkça kullanılmamalı, deri gözenekleri açık tutulmalıdır. Ter ile dışarı atılan toksik maddeler, deri temiz tutulmayıp bekletilirse, vücuda yeniden emilerek girebilir. Bu nedenle ter kokusundan kurtulmanın en iyi yolu sık aralıklarla duş yapmaktır." diyerek uyarıda bulundu.

Hiç yorum yok: