20 Mayıs 2007 Pazar

Aşk, gençleri depresyona sokuyor

Aşk, gençleri depresyona sokuyor

Ergenlik çağındaki genç kız ve delikanlılar üzerinde yapılan bir çalışma, aşkın depresyona ve alkol kullanımına sevk ettiğini ortaya koydu. Kızların aşk acısı yüzünden depresyona girmeye daha yatkın olduğunu gösteren araştırma, bu rahatsızlığın kadınlar arasında daha yaygın olmasını da açıklıyor.

Cornell Üniversitesi 'nden sosyolog Kaya Coyner ve North Carolina Üniversitesi'nden J. Rischard Udry'nin ortaklaşa gerçekleştirdiği çalışma, Journal of Health & Social Behavior dergisinde yayınlandı. Proje kapsamında yaklaşık 8,200 genç ile bir yıl arayla iki kez söyleşi yapıldı. Gençler ilk söyleşinin gerçekleştirildiği sırada 12 ila 17 yaşları arasındaydı.

Depresyon seviyelerini ölçmek için gençlere 11 sorudan oluşan bir anket yapıldı. Son bir haftadır kendilerini nasıl hissettikleri, ne sıklıkta bunalım yaşadıkları, yalnızlık, üzüntü ve sıkıntı deneyimledikleri sorulan gençlere ayrıca aşk hayatları da soruldu. Sonuçta romantik bir ilişki yaşayan gençlerde depresyon düzeyinin büyük ölçüde artmış olduğu görüldü.

Aşkın depresyona neden olan etkisi erkekler üzerinde çok belirgin bir fark yaratmadı. 33 puanlık bir skalada yalnızca 0,5 puanlık bir artış kaydedildi. Kızlarda ise bu fark 2 puana kadar çıktı. Ayrıca yaşla beraber depresyon seviyesindeki artışın da azaldığı belirlendi.

Evli çiftlerin bekarlara oranla daha az depresyon geçirdiğini daha önceki araştırmalar sonucunda gören sosyologlar, elde ettikleri sonuçları çok şaşırtıcı buldu.



AŞK NEDEN YIPRATIYOR?

Aşkın gençler üzerindeki bu yıpratıcı etkisinin neye bağlanabileceğini sorgulayan uzmanlar, bu duruma üç olası gerekçe gösteriyor: ailelerle ilişkinin bozulması, okuldaki performans düşüklüğü ve ilişkinin sona ermesi. Bu nedenlerden yalnızca ilişkiyi noktalamak erkeklerde depresyona neden olurken, kızlar için en yıpratıcı etkenin ebeveynlerle ilişkilerin bozulması olduğu gözlendi.

Küçük kızlarının çıktığı erkeğin nasıl biri olduğu konusunda anne babaların çok endişelendiğini söyleyen Joyner, bu yakın ilginin tartışmalara neden olduğunu tahmin ediyor.

Michigan Üniversitesi psikoloji uzmanlarından Susan Nolen-Hoeksema, çalışmanın sonuçlarının çok anlamlı olduğu görüşünde. Gençlerde depresyonu araştıran araştırmacılar, fromantik ilişkilerin genç kızların sağlığı üzerinde yıkıcı etkisi olduğunu belirlemişti. Nolen-Hoeksema'ya göre kızlar erkeklere kıyasla daha yoğun şekilde kendilerine güvenlerini ilişkileri üzerine kuruyor ve ilişki yürümediğinde kendilerine güvenleri ve kendilerine verdikleri değer sarsılıyor.

Hiç yorum yok: