6 Mayıs 2007 Pazar

Sosyal Fobi Gunluk Yasamda Hangi Sorunlara Yol Acabilir???

Sosyal fobi gunluk yasamda su sorunlara yol acabilir, kisiler cogu zaman sinav kaygilari ya da sinif ici katilimdan kacinmalari nedeniyle okulda yeterli bir basari gosteremezler. Ogrenciler bildikleri halde parmak kaldiramaz,sozlulerde basarisiz olurlar. Etkinliklere girmekten kacinirlar.Is sahipleri gerekli atilimlari yapamaz, calisanlar kendilerini ortaya koyamaz,insiyatif kullanamaz, fikirler ileri suremez, is degistiremez, ulasmalari gereken duzeylerden daha alt duzey islere razi olup ilerleyemezler.

Is kayiplari ve okul basarilari azalir universiteyi birakmak durumunda kalabilirler. Issiz kalmak sik gorulen bir durumdur. Bazilari karsi cins ile iliskilerinde benzer durumlar yasadiklarindan kendi baslarina arkadas sahibi olamaz, bekar kalabilirler. Bulunduklari ve yetistikleri ortami degistirmek istemez, yakin aile disindaki kisiler haricindekiler ile iletisimlerini sinirlarlar.


Sosyal Fobide Kacinma Davranisini Belirleyen Olumsuz Dusunceler Nelerdir?
Bunlar,

a) Kisinin ic diyalogunda yer alan kendini kucumseyen ve asagilayan ifadeler

b) Kisisel performansi degerlendirmede mukemmeliyetci beklentiler

c) Kisisel performansi degerlendirmede sadece olumsuz orneklere odaklanma

d) Sosyal basari ve basarisizliklarinin nedenlerini belirlemede patolojik bir oruntu gelistirme. Negatif sosyal durumlari (beceriksizlik,zayiflik,vs.) pozitif sosyal durumlari (sans,kader,digerlerinin olumlu tutumu,vs.)

Hiç yorum yok: