6 Mayıs 2007 Pazar

DEPRESYON NEDIR?????

DEPRESYON NEDIR?
Depresyon toplumda cok sik gorulmekle beraber, ilk kez depresyonun tanimlanmasi Hipokrat donemine kadar eskilere uzanir. Depresyonun temelinde daha onceden isteyerek ve severek yaptigi gunluk aktivitelere karsi isteksizlik ve hayattan zevk alamama durumu vardir. Ek olarak kiside kederli ve uzgun bir duygudurum ile birlikte gorulen bazi degisiklikler zamanla olusur. Bu durumda kisi herseyi olumsuz olarak degerlendirerek karamsarlik dusunceleri ile gecmisi ve gelecegi dusunmeye baslar. Bu dusunceler istemesede kisinin aklina gelir. Yani gunluk yasantida herseyin olumsuz taraflarini gorur. Gecmiste yasanmis olaylarin olumsuz ve kotu taraflarini gorerek kendisini suclu ve cezalandirilmis hisseder. Ayni sekilde gelecegi de umutsuz ve karamsar gorerek gelecek adina caresizlik dusunceleri iyice pekisir. Kisi hayatindan zevk alamaz hale gelerek hatta yasamanin anlamsiz oldugunu dusunecek kadar kendini cokkun hissedebilir. Bu olumsuz bakis gunluk hayatina, kisiler arasi iliskilere yansiyarak onun okul ve/veya is hayatindaki performansinin dusmesine neden olabilir. Yalniz normal sinirlarda kabul edilecek gun icerisindeki duygulanimdaki cokkunlukler depresyon sayilmaz. Depresyon diyebilmemiz icin gun icerisinde hemen hemen gun boyu ve en az son onbes gundur devam ediyor olmasi gerekir.
DEPRESYONUN DIGER BELIRTILERI NELERDIR ?
Onceden zevk aldigi gunluk aktivite ve mesguliyetlerden zevk alamama, gun icerisinde surekli veya gunun buyuk cogunlugunda kederli ve uzgun olma, genclerde ve cocuklarda daha cok cabuk sinirlenme duygudurum degisikligi, uyku azalmasi, sik sik uyanma, erken uyanma veya cok fazla uyuma, istahsizlik veya cok asiri yeme, dikkat daginikligi ve konsantrasyon azalmasi, cinsel istekte azalma, cabuk yorulma, akla gelen olum dusunceleri, kendini degersiz -caresiz- ise yaramaz - beceriksiz - suclu gorme, olaylari olumsuz degerlendirme, gelecege yonelik karamsar dusunceler ve buna benzer belirtiler gorulur. Bu belirtilerin tamami olabilecegi gibi, onemli bir kismi da bulunabilir.
COCUKLARDA GORULEBILECEK EK BELIRTILER NELERDIR ?
Son zamanlarda ders basarisizliginin artmasi, gun icerisinde asiri sinirlenme, ozellikle istah artisi seklinde istah degisiklikleri, uyku bozuklugu ve asiri uyuma, okul icerisinde yalniz olmayi tercih etme, daha onceden severek yaptigi hobilerinden uzaklasma, arkadaslarindan uzaklasma, uzgun bakis, daha cok sessiz sakin olmayi tercih etme, daha cok odasinda yalniz vakit gecirmeyi tercih etme ( uzun sure ), tutturma nobetleri ve ofke krizleri, kendini diger arkadaslarina gore beceriksiz ve basarisiz gorme, ders calismada isteksizlik, son zamanlarda madde bagimliligi, riskli arkadas gruplarina katilma vb.
DEPRESYON NASIL OLUSUR ?
Kiside depresyon olusmasi icin belli bir kisiyi olumsuz yonde etkileyen stres etkeni veya yasanan bir olay olabilir. Kisiler arasi iliskilerdeki olumsuzluklarda kisiyi depresyona sokabilir . Ozellikle gunumuzde psikososyal stres etkenlerinin artmasi ile toplumu olusturan bireylerin depresyon gecirme riski artmistir . Depresyon hicbir dis etken olmadanda kendi kendine kiside endojen dedigimiz sekli ile zamanla gelisebilir.
DEPRESYON TIPLERI NELERDIR ?
Melankolik tipte ozellikle sabahlari cok yogun cokkunluk hissi ile beraber hemen her seye karsi zevk kaybi, asiri yorgunluk ve halsizlik gorulur. Atipik seklinde ise genellikle uyku ve istah azalmasi olan tipik sekilde olanin tersi olarak, uyku ve istah artisi on plandadir. Mevsimsel tipte tekrarlayan mevsimle birlikte olan depresyon belirtileri vardir. Tipik olanda ise azalmis uyku,istah, enerji vardir.
DEPRESYONDA BEDENSEL SIKAYETLER NELERDIR ?
Depresyondaki kisi bedensel sikayetler diyebilecegimiz; Bas agrisi, kas agrilari, asiri yorgunluk ve halsizlik, sindirim sistemi rahatsizliklari, kalp ve dolasim sistemi sikayetleri, cinsel islev bozukluklari ve buna benzer bedensel yakinmalar ile de cogunlukla doktora basvururabilir.
DEPRESYONUN AILEYE ETKISI NELER OLABILIR ?
Depresyon durumu aile uyelerinden birisini etkiledigi zaman, etkilesim durumunda olan aile bireyleri ister istemez bu durumdan etkilenecektir. Aile uyelerinden harhangi birindeki depresyon hali genelde aileninde genel atmosferini daha karamsar ve olumsuz hale getirebilir. Depresyondaki aile bireyinin diger aile bireyleri ile iliskileri bozulabilir. Ornegin evde babanin depresyondan etkilenmesi onun mesleki performanisnin azalmasina, islevselliginin azalmasina, evine ve ailesine daha az ilgi gostermesine, evdeki anlasmazli, tartisma ve sikintilarin artmasina, ailenin sosyal aktivitelerinin azalmasina, cocuklarda aile icindeki gerilim ve sikintilardan dolayi kaygi belirtilerinin olusmasina (tirnak yeme, altini islatmaya veya kirletmeye baslatma, kekeleme, tik bozukluklari, uyku ve istah bozukluklari vb) yol acabilir.
DEPRESYON TEDAVISI NASILDIR ?
Depresyon tedavisi son zamanlarda daha kolay hale gelmistir. Genellikle ve cogunlukla kullanilan tedavi yaklasimi ilac tedavisidir. Ilac tedavisinede serotonin ve noradrenalin uzerinden etki yapan antidepresan dedgimiz ilaclar kullanilir. Ayni zamanda bilissel olumsuzluklari ve ogrenilmis caresizlik dusuncelerini gidermek ve tadaviyi hizlandirmak icin psikoterapiye de ihtiyac olabilir. Nedene yonelik olarak psikososyal stres faktorlerinin de ortadan kaldirilmasi surec icerisinde iyilesmeyi hizlandiracaktir. Bu donem icerisinde kisinin hayatini mevcut depresyonun ez az sekilde etkilemesi icin, durumun bir psikiyatrist tarafindan degerlendirilmesi ve vakit gecirilmeden tedaviye baslanmasi onemli olabilmektedir.

Hiç yorum yok: