24 Nisan 2007 Salı

Kok hucre kellige de care olacak



A.A

Kanada Ottowa Hastanesi'nde embriyonik kok hucre ile deri uzerinde arastirmalar yapan Turk bilim adami Prof. Dr. Kursad Turkmen, sacli deri uretmeyi basardi.



Hematoloji Kongresi icin Antalya'ya gelen Prof. Dr. Turkmen, AA muhabirine yaptigi aciklamada, embriyonik kok hucre ile deri arastirmalari yuruttugunu soyledi. Dunya nufusunun yaslandigina ve yasliligin neden oldugu hastaliklarin arttigina dikkati ceken Turkmen, bu hastaliklarin tedavi maliyetlerinin ulke ekonomilerini tehdit eder boyuta ulastigini bildirdi.
Bu nedenle embriyonik kok hucre arastirmalarinin buyuk onem tasidigini dile getiren Turkmen, “Embriyonik kok hucre arastirmalari, yaslanan dunyamizda saglikli yasayabilmek icin doku yenilemesi anlamina geliyor. Henuz arastirma asamasindaki bu calismalarda hayvanlarda cok iyi sonuclar aliniyor. Ancak bu tedavilerin insanlara uygulanabilmesi icin uzun yillara ihtiyac var” dedi.
Embriyonik hucreden tum vucut dokularinin uretilebildigini belirten Turkmen, bu hucrelerin yillar sonra diyabet, parkinson, kalp kasi yetersizlikleri ve MS hastaliklarinin tedavileri icin umut oldugunu soyledi.

DERI CALISMALARI
Kendisinin baskanliginda bir grup bilim adaminin Kanada'da calismalara devam ettigini ifade eden Turkmen, embriyodan elde edilen kok hucreleri, laboratuvar ortaminda yeni deri hucrelerine donusturduklerini dile getirdi.
Agir yaniklarin ve ayaklardaki diyabet yaniklarinin tedavisini amacladiklarini belirten Turkmen, ayni yontemle sacli deri urettiklerini de dile getirdi.
Yontemi farelerde denediklerini ve basari sagladiklarini dile getiren Turkmen, calismanin daha sonra maymunlarda denenecegini, gerekli izin ve denetimlerin ardindan yillar sonra tedavi amaciyla kullanilabilecegini kaydetti.
Bu yontemle, diyabet yaralari ile agir yanik izlerinin laboratuvar ortaminda uretilmis yeni deri hucreleriyle tedavi edilebilecegini ve hastalarda iz kalmayacagini vurgulayan Turkmen, sacli deri ile de kellige cozum olunabilecegini sozlerine ekledi.

Hiç yorum yok: