31 Temmuz 2009 Cuma

Sağlıklı zayıflayın!

salkl-zayflayn.jpg

Mersin İl Sağlık Müdürü Çağlar Çatak, yaz aylarında yağlardan vazgeçilmesinin sıkça yapılan bir beslenme hatası olduğunu ifade ederek, oysa bireyin zayıflayabilmesi için bile vücudun bir miktar yağa gereksinim duyduğu, yaz aylarında hafif mönüler için zeytin yağlıların tavsiye ( referans, salık ) edilebileceğini söyledi.

Yaz mevsiminin başlangıcıyla birlikte insan yaşantısında birçok değişiklik meydana geldiğine dikkat çeken Çağlar Çatak, insanları en çok etkileyen etmenlerden birinin de günlerin uzaması olduğunun altını çizdi. Çatak, kimileri için güzel hava ( keyif, tarz, çekicilik ) ve uzun günlerin daha çok fiziksel aktivite ( etkinlik ) imkanı anlamı taşırken, bunun çocuklar için daha çok sosyal ortam ve daha çok davet anlamına geldiğini anlattı. Bitmek bilmeyen davet ( çağırma, çağrı ) ve eğlenceler nedeniyle kişinin yaz boyunca kilosunu korumaya çalışmasının kimi zaman
bir işkenceye dönüşebileceğini savunan Çatak, yaz mevsimi boyunca bireyin formunu koruması ve hatta geliştirmesinin mümkün olduğunu ve bunun tek yolunun da akılcı tercih yapılması olduğunu belirterek, kişinin; sosyal ortamlarda, ofiste, tatilde ve normal yaşantısında yaza özgü sağlıklı besinler seçip, daha hareketli olmaya özen göstererek formda olabileceğini dile getirdi.

Diğer bütün mevsimlerde olduğu gibi vitamin, mineral ve posanın da yaz mevsimindeki beslenmelerde yeteri kadar yer alması önerisinde bulunan Çatak, "Vitamin ve mineral ihtiyacının tam olarak karşılanabilmesi için beslenmemizde dört ana besin grubu olan et ve et ürünleri, süt ve süt ürünleri, sebze-meyveler ve pirinç, bulgur, makarna ve ekmek gibi tahıl ürünlerine yer vermemiz gerekir. Posa tüketimini arttırmak amacı ile günde 5-7 porsiyon sebze-meyve tüketmeye özen göstermeli ve tam tahıl ürünlerine
soframızda daha fazla yer açmalıyız" dedi.

Çağlar Çatak, yaz döneminde beslenmeyle ilgili olarak en çok üzerinde durulması gereken konunun su tüketimi olduğuna işaret ederek, gün boyunca hava sıcaklığına bağlı olarak terle vücuttan atılan suyun da miktarının arttığını, kaybedilen suyun karşılanmaması, ateş yükselmesi, dikkat dağınıklığı gibi belirtilerin ortaya çıkmasına neden olduğunu, su ihtiyacının uzun süre karşılanmaması halinde bu durumun ölümle sonuçlanabileceğini vurguladı. Günlük beslenme düzeni içinde mutlaka yeterli miktarda su alınması
ve bununda yanında da susamadan su içme alışkanlığının kazanılmasını şart koşan Çatak, sağlıklı bir yetişkinin günlük sıvı ihtiyacının yaklaşık 2 litre olduğuna dikkat çekerek, yaz dönemindeyse bu ihtiyacın 3 litreye kadar çıkabileceğini anlattı.

Çatak, "Bu dönemde zayıflama diyeti yapanların da mutlaka su ( ab, sutaş, akarsu ) tüketimine özen göstermeleri gerekir. Çünkü zayıflarken yağ dokusunun yıkılmasıyla oluşan artık maddelerin idrar yoluyla atılabilmesi için yeterli su tüketimi şarttır. Gün boyunca ( süresince ) ne içerseniz için hiçbir içecek suyun yerini tutmaz. Asitli ve kafeinli içecekler ise bedeninizde bulunan su rezervine zarar verir. Bu nedenle sıcaklardan bunaldığınızda su içmelisiniz. Su içmeyi sevmiyorsanız içine buz katmayı veya 1-2 damla limon suyu eklemeyi tercih edebilirsiniz. Yaz ayları boyunca su içeriği yüksek sebze ve meyve gibi hafif besinlere ağırlık vererek beslenmeli ve sindirimi zor olan ağır besinlerden kaçınmalıyız" diye konuştu.

Birçok kişinin yaz aylarında meyve-sebze diyetleri uyguladığına dikkat çeken Çatak, sebze ( zerzevat, göverti, göveri ) ve meyvelerin her ne kadar çok sağlıklı besinler arasında gösterilmesine karşın yeterli, dengeli ve sağlıklı bir beslenmenin ana kuralının ise; her besin grubundan yeterli ( ehliyetli, kifayetli, yerinde ) ve dengeli miktarda tüketilmesi olduğunu belirtti. Çağlar Çatak, yaz boyunca uygulanacak bir meyve-sebze diyetinin protein yetersizliğine yol açacağını, bu durumun aynı zamanda da ödem, kas doku yıkımına ve diğer birçok sağlık sorununun ortaya
çıkmasına neden olabileceğini kaydetti. Yaz boyunca yeterli protein alınabilmesi için de proteinin en zengin bitkisel kaynaklı olarak gösterdiği et ve süt ürünlerini yeterli miktarda tüketmesi önerisinde bulunan Çatak, yaz döneminde tüketimi azalan bir diğer besinin de yumurta olduğunu dile getirdi.
Yumurtanın anne sütünden sonra ( ahir, bilahare, ileri ) en değerli protein kaynağı olduğu bilgisini veren Çatak, bu nedenle de özellikle çocuklar başta olmak ( yürütmek, yetişmek, olgunlaşmak ) üzere herkes tarafından kişisel özelliklerde dikkate alınarak yumurtanın tüketilmesini gerektiğini kaydetti. Yaz aylarında sıkça yapılan başka bir beslenme hatasının da yağlardan tamamen vazgeçilmesi olduğuna işaret eden ( fail ) Çatak, açıklamasını da ( dahi, bile ) şöyle sürdürdü; "Oysa zayıflayabilmek için bile vücudun bir miktar yağa gereksinim duyduğu bilinir. Yaz aylarında hafif mönüler için
zeytin yağlıları tercih edebilir. Günde 2-3 tatlı kaşığı yağ yetişkin bir bireyin günlük yağ ihtiyacını karşılamaya yeterlidir haftada 1-2 kere de olsa balık tüketmeye özen gösterebilir ve fındık, badem, ceviz gibi yağlı tohumları haftada 2-3 kez miktarlarında aşırıya kaçmamak şartıyla ara öğün olarak tercih edebiliriz. Bu şekilde bir beslenme tarzı ile yağ ihtiyacımızı karşılamamız mümkün olacaktır."


Hiç yorum yok: