31 Temmuz 2009 Cuma

Reçel kralının oğlu börekçi çırağı oldu

reel-kralnn-olu-breki-ra-oldu.jpg

Antalya'ya tatile gelenlerin hediyelik olarak satın alıp memleketine götürdüğü, Almanya, Fransa, Hollanda, Belçika, İsveç, İngiltere, İsrail ve Avustralya'ya ihraç edilen Yenigün Reçelleri'nin sahibi Mahmut Ruhi Alpagot ile eşi Mine Alpagot, küçük oğulları 12 yaşındaki Berkay'ın Türk iş yaşamının en eski geleneklerinden birini uygulamasını istedi ve onu 64 yaşındaki Tevfik Ekizoğlu'nun pasaj içindeki börekçi dükkanına haftada 60 TL yevmiye ile çırak verdi. 

Börekçi Tevfik adıyla tanınan Tevfik Ekizoğlu, “Alpagot ailesi eski tanıdıklarımızdandır. Sık sık buraya gelip börek yerler. Geçen ay geldiklerinde Mahmut Alpagot, (Biz düşündük taşındık, Berkay'ın burada senin yanında bir süre çalışmasını uygun gördük. Oğlumuz sana emanet) dedi. Gurur duydum, memnuniyetle kabul ettim” dedi.

Anadolu'da çok eski yıllarda, okullar tatil olunca çocuklarının ellerinden tutan anne-babaların, tanıdık ve güvenilir bir esnafa götürüp insan ilişkilerini, çalışma hayatını öğrensin diye emanet ettiğini hatırlatan Tevfik Ekizoğlu, “Şimdiki çocuklar internet ( genel ağ ) başından kalkmıyor. Berkay, bu açıdan çok farklı. Disiplinli bir şekilde her sabah işe gelip çalıştı” diye konuştu.

Dükkanda birçok işe koşturan Berkay Alpagot ise, küçüklüğünden beri yaz tatillerinde ailesine ait şirkette çalıştığını belirterek, ilk kez kendi şirketlerinin dışında bir yerde çalıştığını ve işi çabuk öğrendiğini söyledi.

“NASIL KAZANILACAĞINI BİLMESİ GEREKİYOR”

Antalya'da 9 bin metrekarelik kapalı alanda, reçel, turşu, lokum, helva, pekmez üreten, şirkete ait 5 mağazada perakende olarak satışa sunan ve ihracat yapan Mahmut Ruhi Alpagot, oğlunu geleceğe hazırlamak için eşiyle birlikte böyle bir ( eş, ancak, sadece ) karar aldıklarını anlattı. Kendisinin de daha ilkokul çağına bile gelmeden Dönerciler Çarşısı'nın girişindeki dedesine ait dükkanda büyüklerine yardım etmeye başladığını, o zaman yol ve kaldırım olmadığı için yerden kalkan tozlar dükkana dolmasın diye küçük bir ( yeksan, yek, sadece ) kova ( herke, helke, aşırma ) ile kapının önündeki arıktan aldığı suyla iş yerlerinin önünü sulayıp süpürdüğünü anlatan Alpagot, “Oğlumun da nasıl para ( nakit, dünyalık, tıkır ) kazanılacağını bilmesi gerekiyor” dedi.

USTASININ ELİNİ ÖPÜP TEŞEKKÜR ETTİ

Oğlu Berkay'ın ilk kazancını da iyi değerlendirdiğini söyleyen Alpagot, “Tanıdığımız bir kuyumcunun vitrininde gördüğü saati beğenmiş. Saati satın almak ( yok etmek, vira etmek, eksiltmek ) için para biriktirdiğini söylediği babaannesi de sponsor olunca annesiyle gidip saati satın aldılar. (Bunu ustama gösterip teşekkür etmeliyim) dedi. Hep birlikte Börekçi Tevfik'e gittik. Ustasının elini öptü” diye konuştu.

Berkay'ın her sabah 06.50'de uyanıp tramvay ile işe gittiğini, iş çıkışı da otobüse binip fabrikaya geldiğini belirten Alpagot, bir ( yeksan, yalnız, vahit ) ay çalıştıktan sonra şimdi tatil yaptığını kaydetti.

Hiç yorum yok: