31 Temmuz 2009 Cuma

Avea 3G ile yapacaklarını açıkladı

avea-3g-ile-yapacaklarn-aklad.jpg

Avea Genel Müdürü Erkan Akdemir, ''Avea son 2,5 yılda diğer yakın operatörle olan yüzde 70 gibi bir dramatik farkı kapatarak şu anda ikinciliğe ortak olmuş durumda'' dedi.

Akdemir, Avea'nın 3G alanında hayata geçireceği hizmetlerin tanıtıldığı basın toplantısında yaptığı konuşmada, yaklaşık 1 ay önce Avea'ya genel müdür olarak göreve başladığını, bunun kendisi için eski baba ocağına geri dönüş gibi adlandırılabileceğini, daha önce telekom sektörüne ve Türk Telekom ailesine önemli hizmetlerde bulunduğunu anlattı.

Geçen yılın sonunda numara ( düzen, dalavere, hile ) taşınabilirliğinin başladığını anımsatan Akdemir, Avea'nın numara taşınabilirliğinde 617 bin net abone ile en çok kazanan operatör olduğunu, abone başına yapılan konuşmalar itibariyle bakıldığında Avea'nın, Türkiye'nin en çok konuşturan operatörü olma iddiasını sürdürdüğünü kaydetti.

Katma değerli hizmetlerinin toplam gelir içerisindeki payının yaklaşık yüzde 17 olduğunu ve bunun sektör ortalamasının oldukça üzerinde bulunduğunu belirten Akdemir, geçmiş dönemde Avea'nın tüketici lehine yapmış olduğu cazip paketler ve tarifelerin cazipliğin ötesinde pazarın dinamiklerini değiştirdiğine inandıklarını ifade etti.

Son 3 yılda GSM pazarının toplamda yüzde 7 oranında büyürken Avea'nın yaklaşık bunun üç katı daha hızlı büyüyerek 30 Mart 2009 itibariyle yüzde 19,5'luk pazar payına ulaştığını kaydeden Akdemir, konuşmasını şöyle sürdürdü:

''Avea son 2,5 yılda diğer yakın operatörle olan yüzde 70 gibi bir dramatik farkı kapatarak şu anda ikinciliğe ortak olmuş durumda. Avea grubu olarak 2009 yılında 1 milyar liranın üzerinde yatırım yapacağız. Yaptığımız yatırımların içerisinde en ( genişlik, işaret, arz ) büyük bölümü bu yıl 3G oluşturuyor.''

Türk Telekom Genel Müdürü Paul Doany, ''Bütün operatörlerin yapacağı toplam yatırımı azaltmak maksadıyla hem Turkcell hem de Vodafone ile şebeke paylaşımı konusunda görüşmeler yapmaya çalışıyoruz'' dedi.

Paul Doany, Avea'nın 3G alanında hayata geçireceği hizmetlerin tanıtıldığı basın toplantısında yaptığı konuşmada, ADSL için yapılan işletme yatırımları hariç geçen yıl konsolide yatırım miktarlarının 1,75 milyar lira olduğunu belirterek, bu yılın birinci yarı yılı itibariyle 1,1 milyar lira yatırım yaptıklarını söyledi.

Doany, ''3G yatırımlarını hariç tutarsak bu yıl hedefimiz 2 milyar lira. Şirketin uzun vadeli değeri açısından yatırımlar çok önemli. Teknoloji şirketlerimize de yatırım yapmaya devam ediyoruz. Avea vasıtasıyla da 3G'ye yatırım yapıyoruz'' şeklinde konuştu.

Gazetecilerin sorularını da yanıtlayan Doany, Fenercell ve Galatasaray Mobile vasıtasıyla sunulan bazı futbol içerikleri olduğunu, bunların Avea müşterilerine de sunulduğunu, benzer şeyleri Trabzonspor ve Beşiktaş ile yakın zamanda yapmayı umut ettiklerini ifade etti.

TTNET WiFi anlaşmasını diğer operatörlerle yapmayı düşünüp düşünmediklerine ilişkin bir soru üzerine, Doany, bütün operatörlere karşı eşit muamele prensibini benimsiyor olmanın çok önemli olduğunu, WiFi hizmetlerinin diğer internet servis sağlayıcılarına da sunuluyor olacağını söyledi.

Doany, ''Şebekesinin kullanılması konusunda ( dair ) açık olan tek operatör biziz. Bütün operatörlerin yapacağı toplam yatırımı azaltmak maksadıyla hem Turkcell hem de Vodafone ile şebeke paylaşımı konusunda ( dair ) görüşmeler yapmaya çalışıyoruz. Burada mükerrer yatırım yapılmasını engellemeye çalışıyoruz'' diye konuştu.

Hem hizmetin kalitesi hem de hizmetin hızıyla ilgili müşterinin yaşadığı tecrübenin önemli olduğunu vurgulayan Doany, şunları kaydetti:

''Kapalı alanlardaki kalite, operatörler için her zaman zorluk yaratıyor. Burada yakınsanmış çözümlere bakıyoruz. Müşterilerimizin ihtiyaçları WiFi teknolojileri kullanılarak karşılanabilir durumda. Yakınsanmış çözümlerin kalite ve fiyat düşünüldüğünde müşterilerimize çok iyi avantajlar sunacağına inanıyoruz. Yakınsama çözümlerinin sadece bizim için değil, bütün operatörler için çok eşsiz bir fırsat olduğunu düşünüyorum. Çünkü kalite daha iyi olacak ve fiyatlar daha düşük olacak. 3G zaman içinde daha iyi hale gelecek ve müşteriler zamanla 3G özelliğine sahip daha iyi cihazlara sahip olacaklar. İnanıyoruz ki bu pazarda Avea, çok güçlü bir konumda olacak.''

''MOBİL İNTERNET KULLANIMI TARAFINDA HIZLI BİR YAYILMA BEKLİYORUZ'' 

Avea Genel Müdürü Erkan Akdemir de, Avea'nın son dönemde gerçekleştirdiği altyapı yatırımlarıyla şebekelerini 3G'ye hazır hale getirdiklerini, ayrıca LTE'ye geçişe de hazır olduklarını söyledi.

Bilgi toplumuna geçişte önemli rol üstleneceğine inandıkları 3G teknolojisini Avea'nın katma değerli ürün ve hizmetleriyle buluşturarak müşterilerine sunmayı hedeflediklerini kaydeden Akdemir, böylece müşterilerinin, cep telefonundan internete yüksek hızda erişebileceğini, görüntülü konuşma servisleri ile mesafe farkı olmaksızın görüntülü konuşabileceğini, sosyal ağlara cepten anında video gönderebileceğini ve canlı TV izleyebileceğini anlattı.

Hem bireysel hem de kurumsal müşterilere sunulan ürün ve hizmetlerde Türk Telekom Grup sinerjisiyle farklılık yaratılacağına inandıklarını ifade eden Akdemir, ''3G teknolojisini, TTNET WiFi'den IPTV'ye, Türk Telekom'un Videofon servislerine kadar birçok ürün ve hizmeti yakınsayarak zengin içerikle müşterilerimizle buluşturacağız. Bu doğrultuda mobil internet paketi alan Avea aboneleri, 81 ildeki 4 bin 300 TTNET WiFi noktasında WiFi uyumlu cep telefonlarıyla mobil internet hizmetinden ücretsiz yararlanabilecek'' diye konuştu.

Akdemir, 3G'de hızlı yayılmayı beklediklerini ifade ederek, ''Özellikle mobil internet kullanımı tarafında hızlı bir ( aynı, yalnız, ancak ) yayılma bekliyoruz. Avea, tüm ISS'lere toptan mobil internet sunan operatör durumunda. Ondan dolayı daha ayrıcalıklı bir konumda, bu servisle birlikte en hızlı büyüyen operatörlerden biri olacağını inanıyorum'' dedi.

3G sonrası mobil internetin payının ne olacağına ilişkin bir soruya da Akdemir, ''Mobil internetin payı artacak. 3G'nin tamamen geniş bant interneti domine etmesini kimse beklemiyor. Mobil tarafta hızlı artma devam edecek. Avea'nın önümüzdeki dönemde sunacağı kesintisiz WiFi 3G'ye geçişi aslında mobil internet gelirleri üzerine önemli bir ilave değer sağlayacağını düşünüyorum'' şeklinde konuştu.

3G İLE İLGİLİ ÖN TALEP 

Erkan Akdemir, bir soru üzerine, ''3G ile ilgili ön talepte, beklediğimizden daha fazla bir talep aldığımızı söyleyebilirim. Çok ciddi bir şekilde duyurmamamıza rağmen gelen şu anki talepler oldukça iyi durumda'' dedi.

Prensip olarak 2G, 3G ses konuşması arasında bir farklılaşma bulunmadığını, Avea'nın tüm vermiş olduğu paketler içerisinde tamamen aynı olduğunu, şu andaki kullanımın üzerinde daha avantajlı paketler verdiklerini belirten Akdemir, hem ses hem de veriyle ilgili şu anda 100'ün üzerinde 3G roaming anlaşmasının bitmiş durumda olduğunu, yurt dışında rahatlıkla kullanılabileceğini, ücretlendirmesinin de ülkeye ve operatöre göre değiştiğini anlattı.

Abone başına düşen hıza ilişkin bir soru üzerine de Akdemir, ''Minimum seviye konusunda şu anda kimse herhangi bir taahhüt altına girmiyor. Avea şu anda 2G'deki EDGE Türkiye çapında en hızlı interneti veren operatör konumunda. 3G'de de aynı şekilde Avea'nın ortalamada kullanıcılara önemli bir deneyim sağlayacağına inanıyoruz'' diye konuştu.

''2G'de vermiş olduğumuz tüm servisler, paketler, tarifeler 3G'de de aynen ( aynıyla, değiştirmeden, tıpı tıpına ) kullanılabilecek'' diyen Akdemir, sınırsız erişim tarifesine ilişkin bir soru üzerine de 2G'de buna benzer paketleri olduğunu, bunun aynısını 3G'ye de taşıyacaklarını kaydetti.

DEĞİŞİK MÜŞTERİ SEGMENTİNE GÖRE 3 CİHAZ 

Avea Genel Müdürü Akdemir, 3G uyumlu cihazlara ilişkin bir soru üzerine de, değişik müşteri segmentine göre, düşük, orta ve üst grup için 3 tane cihazları bulunduğunu, yaklaşık 300 liranın altında bir modelleri olacağını, bir tanesinin ortalama 500-600 lira, diğerinin de 700-800 lira civarında bulunacağını bildirdi.

BTK'nın açıkladığı ara bağlantı fiyatlarını nasıl değerlendirdiğine ilişkin bir soru üzerine, Akdemir, ''Telekom kurumunun bu vermiş olduğu şu anki yaklaşık 7,75'lik fiyat seviyesini ve yapmış olduğu hakemliği çok pozitif olarak ( namına ) değerlendiriyorum'' dedi.

Müşterilerin kota aşımlarını hızlı bir şekilde öğrenebildiğini ifade eden Akdemir, bu yılın sonu itibariyle tüm 81 il merkezinde bu hizmeti tamamlamış olacaklarını, WiFi hizmetiyle 3G'nin birlikte ( yan yana, bile, müşterek ) çalışabilmesini sağlayan tek operatörün Avea olduğunu, 30 Temmuz itibariyle nokta, istasyon sayısı olarak ikisini dikkate aldıklarında en ( genişlik, arz, işaret ) büyük kapsamının kendilerinde olduğunu söyledi.

''Yeni 3G reklamınızda reklam karakterleri tartıştıklarında Blackberry'leri karıştı. Sonra Samsung'la konuşuyorlar'' eleştirisini yapan gazeteciye, Akdemir, ''3G başlayacağı için onlar da 3G özellikli cihaz aldı'' dedi. Akdemir, uzun dönemde mobil internetin geniş bandı tamamlayan bir unsur olacağını kaydetti.

Bir gazetecinin ''3G'ye geçildiğinde ilk olarak kimi arayacaksınız?'' sorusuna Akdemir, ''Ben eşimi arayacağım'' yanıtını verirken, Paul Doany da, ''Personelin ne yaptığını kontrol edeceğim. Şaka yapıyorum. Bir tane Avea Blackberry telefon kullanıyorum, 3G özelliğine sahip değil. 3G özellikli bir Nokia telefonum daha var'' karşılığını verdi.

AVEA, 3G TEKNOLOJİSİ İLE ABONELERİNE NELER SUNACAK? 

Avea Pazarlama-Katma Değerli Servisler Direktörü Ayşegül Ceyda Yıldırım ise 3G'ye geçen Avea abonelerinin mevcut ses tarifelerini aynı koşullar ile kullanmaya devam edeceğini belirterek, görüntülü konuşmanın bedelinin dakikasının 10 Kr/1 kontör olacağını bildirdi.

Yıldırım, abonelere 30 Temmuz–31 Ekim tarihleri arasında her yöne 15 dakika ücretsiz görüntülü konuşma imkanı sağlanacağını kaydederek, abonelerin, 5 liradan başlayan paketler ile sınırsız TV izleyebileceğini veya izledikçe ödeyeceğini, Seçİzle hizmeti ile Avea abonelerinin diledikleri dizi, film, belgesel ya da müzik kliplerini cep telefonlarına 18 SMS/3,5 liradan başlayan fiyatlarla cep telefonlarına indirebileceğini ya da indirmeden anında izleyebileceğini anlattı.

Müzikİndir hizmeti kapsamında 3G abonelerinin 100 binden fazla yerli ve yabancı şarkıyı 2009 sonuna dek ücretsiz olarak ister cep telefonlarına ister ( gerek, icap, lüzum ) bilgisayarına indirebileceğini belirten Yıldırım, tek bir numarayla birçok servise anında erişim sağlayan Video portal hizmeti çerçevesinde ise abonelerin, 9080'i görüntülü arayarak menülerden diledikleri servise dakikası sadece 10 Kr/1 kontöre ulaşabileceğini söyledi.

3 aylık kampanya süresi boyunca internet paketlerinin mevcut fiyatlardan, ancak daha yüksek kapasite ile sunulacağını, abonelerin cepte internet ( genel ağ ) için 100 MB'lik paketten 8 TL/49 kontöre, 2GB'lik paketten ise 35 TL/199 kontöre faydalanabileceğini anlatan Yıldırım, yine bu kampanya süresince bilgisayardan mobil internete erişimde ise 35 liraya 1 GB yerine 2GB, 55 liraya ise 4 GB yerine 6 GB kapasite sunulacağını bildirdi.

İlk 3 ay içerisinde 12 ay boyunca Avea internet paketine üye olan abonelere USB modem ve ayda 600 dakika TTNET WiFi hediye edileceğini belirten Yıldırım, Avea 3G abonelerinin, 3. Göz hizmeti ile video arama özelliği olan telefonlarının kamerasını gazete, dergi, billboard ya da bir broşür üzerindeki ilanlara yönelterek başlatacakları görüntülü arama ile ilanda görünen ürün ile ilgili video kaydı anında telefonlarında görüntüleyebileceklerini söyledi.

Verilen bilgiye göre, ''3G Hoşgeldin Paketi'' ayda 7 TL karşılığında 30 dakika her yöne ücretsiz görüntülü konuşma, bir saat ücretsiz Mobilvizyon, 100 MB data ve Seçİzle'den bir içeriği, ''3G Standart Paket'' ayda 17 TL karşılığında 60 dakika her yöne ücretsiz görüntülü konuşma, 3 saat ücretsiz Mobilvizyon, 250 MB data ve Seçİzle'den 2 içeriği, ''3G Süper Paket'' ise ayda 27 TL karşılığında 150 dakika her yöne ücretsiz görüntülü konuşma, 5 saat ücretsiz Mobilvizyon, 500 MB data ve Seçİzle'den 3 içeriği kapsıyor.


AA

Hiç yorum yok: