Siemens IT Çözümleri ve Hizmetleri Direktörü Ali Rıza Ersoy, İzmir'de, 20'den fazla ülkede kullanılan ''Kent Güvenlik Yönetim Sistemini'' kuracaklarını bildirdi.
Kurulacak sistemin özelliklerinin anlatıldığı toplantıda konuşan Ersoy, Türkiye'de ilk olarak İzmir'de hayata geçirilecek ''Kent Güvenlik Yönetim Sistemi'nin maliyetinin 22,2 milyon lira olacağını söyledi.
Ersoy, projenin sözleşmesinin 26 Şubat 2009'da imzalandığını hatırlatarak, bu tarihten itibaren 12 ayda pilot uygulamanın, 18 ay sonra da tüm fonksiyonların gerçekleştirileceğini bildirdi.
Projenin İzmir Valiliği İzmir İl Özel Dairesi tarafından yürütüleceğini dile getiren Ersoy, şehrin değişik noktalarından akan bilgilerin oluşturulacak 2 komuta kontrol merkezinde toplanacağını ifade etti.
Ali Rıza Ersoy, sistemin ilk fazının Şubat 2010'da, ikincisinin ise Ağustos 2010'da tamamlanacağını belirterek, üçüncü fazın ise ayrı bir proje olarak gerçekleştirilmesinin planlandığını söyledi.
Ersoy, bu sistem çerçevesinde Londra'da 8 bin kamera olduğunu, İzmir'de ise 100 izleme ve 50 plaka tanıma ekipmanının çeşitli bölgelere yerleştirileceğini vurgulayarak, şöyle konuştu:
''Kurulacak sistemde görüntülü izleme ve analiz fonksiyonu var. İzmir'de kurulacak sistemi, eski sistemlerden ayıracak en önemli özellik 'analiz' özelliği olacak. Yaratılan bilgi miktarı önceki sistemlere göre daha fazla ve onu aktarmak için çok hızlı bilgi işlemci ve bilgisayarlara ihtiyaç var. Şehre fiberoptik kablolar döşenecek. Bu proje ile veriler, 'Şehir Entegre Veri Yönetimi' diye bir merkezde birleştirilip, e-devlet kapısı üzerinden gerekli kurumlarla paylaşılmak üzere depolanacak. İleriki seviyelerde bu bir mobil harekat olarak kullanılabilecek. Örneğin, bir yangın olduğunda kentin kırmızı ışıklarını itfaiyenin geçişine göre ayarlayacak. Emniyet müdürlüklerine online gerekli bilgiler aktarılacak.
Projenin 3. fazı da hayata geçirilirse, sistemler suni bir akıl gibi, 2 çocuk koşarken alarm vermeyecek, fakat iki yetişkin koşarken alarm verecek. Şu anda Türkiye'de bu sistemler yok. Bu sistem ile insan faktörüne olabildiğince az yer ( arazi, alan, konum ) ayırmaya çalışıyoruz. Yaklaşık olarak 12 dakika boyunca 2 ya da daha fazla ( ziyade, bir tomar, çokça ) ekranı izleyen görevlinin yüzde 45'e kadar olayı ya da görüntüyü kaçırdığı tespit edilmiştir. Bu oran 22 dakikalık bir izleme süresinde yüzde 95'lere kadar çıkmaktadır. Bu nedenle sistemin tüm tasarımı insan hatalarını en aza indirecek şekilde otomatik ya da yarı otomatik olarak tasarlanmıştır. Bu başarı kriterinin sağlanması projenin öncelikli olarak yazılım çözümlerine odaklanmasını gerektirmektedir.''
''E-DEVLET SİSTEMİNİN KÜÇÜK BİR MİMARİSİ''
Toplantıda konuşan Karayolları 2. Bölge Müdür Yardımcısı ve Proje Yürütme Kurulu Başkanı Reşat Obuz ise, İzmir'de daha canlı yazılım destekli bir kent güvenlik yönetim sistemi oluşturmak üzere yola çıktıklarını ifade ederek, ''Bu, otokontrol ve kent yönetim sistemi ile ülke kaynaklarını olumlu kullanmak adına iyi bir yatırım. Bu proje ile İzmir'i dünyanın en güvenli ve yaşanılabilir şehri haline getirmeyi amaçlıyoruz'' diye konuştu.
Obuz, bu sistem sayesinde terör, kaza ve deprem ( yer sarsıntısı, hareket, sarsıntı ) gibi acil durumların yönetiminin de söz konusu olduğunu belirterek, sistemin fonksiyonel bileşenlerini ''Durum izleme, olay yönetimi, acil durum yönetimi, çağrı yönetimi, plaka tanıma sistemi, araç izleme ve takip yönetimi, resim işleme, olay sonuç raporlama, acil durum kontrol listeleri, sanal duvar ve ihlal yönetimi, kolay, nitelikli ve sürdürülebilir depolama, yüz, olay ve nesne tanıma'' şeklinde sıraladı.
''E-devlet sisteminin küçük bir mimarisini, küçük bir pilot uygulamasını gerçekleştirmek istiyoruz'' diyen Obuz, bu sistemin, istendiği takdirde bütün acil durum çağrı numaralarına entegre edilebileceğinin altını çizdi.
''ACİL DURUMLARA HIZLI VE KOORDİNELİ REAKSİYON...''
Siemens IT Çözümleri ve Hizmetleri Kamu Sektörü Üst Yöneticisi (CEO) Gisela Fuchs da, Siemens'in geliştirdiği modern entegre acil durum yönetimi ve çözümler sayesinde şehirlerin daha güvenli olduğunu belirti.
Fuchs, şunları kaydetti:
''Olağanüstü güvenlik olayları konusunda gerçekçi ve esnek çözümler üreterek, beklenmedik acil durumlara hızlı ve koordineli reaksiyon verilmesini sağlıyoruz. Siemens 2008'de bilişim teknolojilerinden 5,3 milyar avro ciro elde etti.
IT konusunda ve metropollerdeki değişik konularda yıllardır gerçekleştirilen AR-GE ve altyapı bilgisi, Siemens'i diğer şirketlerinden ayırıyor. İzmir projesi tamamlandığında Türkiye A ligi kamu yönetimi ve güvenliğine ulaşmış olacak.''
Yaklaşık 22 milyon TL'ye malolacağı belirtilen sistem, Ağustos 2010'da, Türkiye'deki ilk örnek olarak hizmete başlayacak. Sistem, görüntüleri kaydetmekten olası bir kargaşada görüntüleri izleyenleri uyarmaya kadar birçok yeniliği içerecek.
AA
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder