31 Temmuz 2009 Cuma

Almanlar Türk lokumunu sevdi

almanlar-trk-lokumunu-sevdi.jpg

Çorum'un İskilip ilçesinde 1953 yılında bölgedeki şeker ihtiyacını karşılamak amacıyla kurulan şekerleme fabrikasında üretilen lokum, Almanya'ya da ihraç ediliyor.

Ganik Şekerleme Gıda Sanayi ve Ticaret Limited Şirketi Genel Müdür Yardımcısı Suat Sarıaslan, AA muhabirine yaptığı açıklamada, 1953 yılında babaları Hacı Salih Sarıaslan tarafından kurulan Ganik'in, 56 yıl önce 20 metre karelik bir alanda başlayan üretimini bugün 7 bin metre karelik alanda sürdürdüğünü söyledi.

İskilip'in girişindeki fabrikada reçel, tahin helvası, lokum, kakaolu fındık kreması, tahin ve pekmez üretimi yaptıklarını belirten Sarıaslan, diyabet hastaları için de özel olarak tahin helvası ürettiklerini vurguladı. 100'e yakın kişinin istihdam edildiği fabrikada yıllık 2 bin 500 ton ( titrem ) reçel, 950 ton helva, 8 bin ton lokum, 600 ton kakaolu fındık kreması ürettiklerini dile getiren Sarıaslan, üretim kapasitesini her yıl artırdıklarını vurguladı.

Babalarından kalan fabrikayı 3 kardeşle birlikte bugünlere getirdiklerini anlatan Suat Sarıaslan, 1985 yılında şirketleştirdikleri Ganik'in, markalaşma yolunda hızla ilerlediğini aktardı.

''ALMANYA'YA YILLIK 1200 TON LOKUM GÖNDERİYORUZ'' 

İskilip'te üretilen ürünlerin ''Ganik'' markasıyla Türkiye'nin dört bir yanına gönderildiğini ifade eden Sarıaslan, şunları kaydetti:

''Şuanda İç Anadolu Bölgesinde bir numarayız diyebilirim. Ürünlerimiz çok ilgi görüyor. Bunun yanı sıra diğer bölgelere de satış yapıyoruz. Türkiye'nin yanı sıra 2 milyon'dan fazla Türk'ün yaşadığı Almanya'ya lokum gönderiyoruz. Almanya'dan müthiş bir talep var. 5 yıl önce başlattığımız ihracat kapsamında bugün Almanya'ya yıllık 1200 ton lokum gönderiyoruz. Almanlara Türk lokumunu sevdirdik. Sırada AB ülkeleri var.''

''Babamızın mesleğini yaşatmak ve devam ( parça, bitmeme, kesilmeme ) ettirmek istediğimizden dolayı bu sektörde ilerlemeyi seçtik'' diye konuşan Sarıaslan, üretim kalitesini Avrupa standartlarına çıkarmak için 2001 yılından itibaren yoğun bir şekilde çalıştıklarını söyledi.

Şuan ISO 9001: 2000 ve HACCP kalite belgelerine sahip olduklarını ifade eden ( fail ) Sarıaslan, ''Kaliteli ürünlerimizi Almanya'nın yanı sıra diğer AB ülkelerine de sunmak istiyoruz. Bu konuda çalışmalarımız sürüyor. Bulgaristan'da fabrika, Almanya'da da depo kurma girişimlerimiz var. Ayrıca her yıl uluslararası fuarlara katılıyoruz. Fuar aracılığıyla da bazı bağlantılar yaptık'' şeklinde konuştu.

''YAŞLI AMCA LOKUMUMUZU BEĞENİNCE ÜRETİMİMİZİ ARTTIRDIK'' 

Yıllar önce satılması için ilçedeki bir bakkala verdikleri lokumun beğenilmesiyle üretimi arttırdıklarını vurgulayan Suat Sarıaslan, yaşadığı olayı şöyle anlattı:

''O yıllarda ürünlerimizi İskilip'te genelde mahalle bakkallarına veriyorduk. Siparişleri de bizzat ben alıyordum. Bir mahalle bakkalı var olan diğer ürünlerin daha ucuz olduğunu ve bizim de aynı fiyattan vermemiz gerektiğini söyledi. (Sizin lokumun ne farkı var diğerlerinden) diye sordu. Tam o sırada yaşlı bir amca lokum almak için bakkala girerek dişine ve damağına yapışmayan lokum istedi. Fiyatı ucuz olan ( kâin, hasıl, vaki ) diğer ürünleri kabul ettiremeyen bakkal, en sonunda bizim lokumun kutusunu açıp yaşlı amcaya bir tane verdi. Yaşlı amca tattığı lokumdan çok memnun kaldı ve bir sandık satın aldı. Daha sonra ürünlerimiz beğenilmeye başlandı. Biz de üretimimizi arttırdık.''

AA

Hiç yorum yok: