Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, primer enerji kaynaklarının yurtdışından ithal edilmiş olmasının Türkiye'de enerjiyle ilgili dengeleri olumsuz etkilediğini belirterek, ''Petrolün ve doğal gazın Türkiye'de en azından tükettiğimiz miktar kadar bulunmasıyla beraber ( bu arada ) bu denge lehimize inşallah çevrilecektir, lehimize çalışacaktır'' dedi.
Yıldız, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı olarak özellikle son dönemde yoğun bir çalışma temposu içinde bulunduklarını söyledi.
Özellikle primer enerji kaynaklarında, doğal gaz ve petrol girdilerini ilgilendiren önemli bir hareketlenmenin bulunduğunu anlatan Yıldız, bunun yanı sıra Nabucco, güney akımının gündeme gelmesi, Azerbaycan'dan gaz alışı, Irak'ta Türkiye Petrolleri Anonim Ortaklığı vasıtasıyla petrol arama faaliyetlerine konsorsiyumla giriş gibi çok sayıda uluslararası projelerin olduğunu ifade etti.
Yıldız, bakanlığının, tüm AK Parti hükümetlerinde olduğu gibi halkın refah seviyesinin yükseltilmesine dair enerji sektörünün üzerine düşen görevi yapmasına yönelik çalışmalarını bu yoğun ortamda sürdürdüğünü bildirdi.
TÜRKİYE'DEKİ ENERJİ FİYATLARI
Turistik tesislerde enerji fiyatlarının yükseltildiğine yönelik basında yer alan haberlerle ilgili olarak Yıldız, ''Elektrik fiyatlarında bir değişiklik yok. Yalnız turizm teşvikleriyle ilgili herkesin bildiği gibi yüzde 5'lik bir pay var. Bu payın alınmasıyla alakalı... Ben turizmci arkadaşlarla da konuştum. Onlar bu paranın kendilerine geç döndüğünü, bu yüzde 5'lik teşvikin geç döndüğüyle alakalı konuyu ilettiler. Yoksa tarifelerde herhangi bir ( birleşik, tek, sadece ) değişiklik şu an söz konusu değil'' diye konuştu.
Yıldız, ''Sanayiciler, Türkiye'nin dünyada en pahalı enerji tüketen ülkelerinden biri olduğunu dile getiriyorlar. Bununla ilgili neler söyleyeceksiniz?'' sorusu üzerine, şunları kaydetti:
''Hepsine katılmak mümkün değil. Ancak, bir kere elektrik fiyatlarının daha düşük olmasını sanayicimizin istemesi çok normal ve doğru bir istek. Kesinlikle yadırgamıyoruz. Ancak gelişmekte olan ülkeler, Türkiye gibi özellikle ekonomisini büyüten, derinleştiren ve bununla alakalı yaptığı çalışmaları daha da ilerleten ülkelerde yatırımlardan doğan elektrik ( yalıtım, canlılık, cazibe ) tarifelerine yansıyan bir pay var. Yani bu yatırımlar vatandaşımızın faturasına mutlaka tarife yoluyla yansıyan rakamlar. O yüzden belli bir yatırım payı var. Yatırım payı gelişmiş ülkelerde yok. o yüzden o kadarlık bir payın yüksek olması gibi bir gerçek var.''
Yıldız, ''Önümüzdeki günlerde enerji fiyatlarında bir değişiklik olabilir mi?'' yönündeki soruyu ise şöyle yanıtladı:
''Şu anda otomatik fiyatlama mekanizmasıyla beraber bunlar yapılıyor ve biz buna müdahil olmuyoruz. Siyaset olarak da müdahil olmuyoruz. Kendi maliyetlerini bulması, kendi ( öz, zat ) ayakları üzerinde yürüyebilmesini sağlamamız gerekiyor. O açıdan önümüzdeki günlerde bu fiyat en azından ağustos ayına kadar belli değil. Bütün maliyetler bir ( benzer, yeksan, sadece ) havuza atılıyor. O havuzdan çıkan rakam neyse o uygulanıyor. Çünkü, Türkiye'de özellikle enerji sektörünün kendi ayakları üzerinde durabilmesi lazım. Bu çalışmalar da devam ediyor.''
Bakan Yıldız, Türkiye'nin enerji sektörünün dünyadaki yeriyle ilgili olarak da şunları söyledi:
''Primer enerji kaynakları dediğimiz doğal gaz ve petrolün yurtdışından ithal edilmiş olması bizim enerjiyle ilgili dengemizi olumsuz etkiliyor. Ama şu an ki vaka ( olay, hadise ) bu. Bir yandan arama çalışmalarımız hem sismik aramalar hem de bütün arama çalışmalarımız hem özel sektör hem de kamu kanadıyla devam ediyor. Petrolün ve doğal gazın Türkiye'de en azından tükettiğimiz miktar kadar bulunmasıyla beraber bu denge lehimize inşallah çevrilecektir, lehimize çalışacaktır. Ondan sonra da ülkemiz birçok sektör itibarıyla daha rahat edecektir diye ümit ediyorum.''
PETROL VE DOĞAL GAZ ARAMA ÇALIŞMALARI
Türkiye'deki ilk 500 firmanın toplam aktif büyüklüğündeki Exxon Mobil firması ortaklığıyla Orta Karadeniz'de petrol ve doğal gaz arama çalışmalarının devam ettiğini belirten Yıldız, bu çalışmalardan ümitli olduklarını ifade etti.
''İnanmasak bu çalışmalara devam etmeyiz'' diyen Bakan Yıldız, şöyle konuştu:
''Bunlar yalnız bugünden yarına olacak şeyler değil. Orta ve uzun vadeli çalışmalar, Türkiye'nin özellikle geleceğine dönük çalışmalar. Çocuklarımıza iyi bir Türkiye bırakabilmek açısından yapılan çalışmalar. Sabırlı olmamız lazım. Ama hızlıca da işin üzerine yoğunlaşmamız lazım. Biz de öyle yapıyoruz. Arama faaliyetlerine ayırdığımız ödeneği son 6 yılda 9 katına çıkardık. Bu arada, karlılık açısında da Türkiye Petrol Anonim Ortaklığı özellikle yurt dışı operasyonlarıyla beraber karlı bir noktayı yakaladı. Bu karlılığı tabii ki yatırıma biz dönüştüreceğiz ve böyle bir gayretin içindeyiz. İnşallah Türkiye önümüzdeki 3'lü 5'li yıllarda şu andaki hakettiği yerden daha fazlasına gelebilme imkanını bulur. Bu da enerji sektöründeki yatırımlarımızdan kaynaklanacak. İnşallah iyi bir ( sadece, bir kez, birleşik ) şey elde edeceğimize inanıyorum. Çünkü, bu ülke çok güzel bir ülke. Daha güzel şeylere layık. Bu zenginliklerimizi harekete geçirmemiz halinde yeraltı kaynaklarımızın özellikle özkaynak olarak Türkiye'ye dönmesi halinde çok fazla Türkiye'de atılım ve yatırım yapacağımıza inanıyorum.''
AA
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder