14 Ocak 2008 Pazartesi

Taliban’la barýþ için yeni giriþim

KABİL - Valiler, aşiret liderleri ve doğudaki 4 ili temsil eden milletvekillerinden oluşan konseyin üyeleri, dün Karzai ile bir araya gelerek “Barış Kafilesi” girişimleri için devlet başkanının onayını aldı.Molla Muhammed Ömer liderliğindeki Taliban, Karzai’nin önerisini, ülkeden yabancı askerler çekilmediği sürece müzakere masasına oturmayacaklarını bildirerek, defalarca reddetmişti.

Daha önce Pakistan sınırındaki aşiret liderleriyle iki ülkenin liderlerini, El Kaide ve Taliban’la mücadele için bir araya getiren konsey, yeni girişimi çerçevesinde ilk olarak, El Kaide’nin desteklediği militanların etkin olduğu doğu ve güney bölgelerindeki halkla ve Taliban’ın saha komutanlarıyla görüşmeler yapmayı planlıyor.

Girişimi başlatan, doğudaki Nangahar ili Valisi Gül Ağa Şerzai’nin sözcüsü Nur Ağa Zvak, konseyin amacının ulusal birliği sağlamak ve hükümetle ters düşen Taliban’la görüşmeler yapmak olduğunu söyledi.

Sözcü, görüşmelerin Molla Ömer gibi Taliban liderleriyle değil, El Kaide ile bağlantısı olmayan Taliban üyeleriyle yapılacağını ve amaçlarının onları hükümete dahil etmek olduğunu belirtti.

Taliban, 2001 yılında iktidardan uzaklaştırıldıktan sonra eylemlerini Afganistan’ın güney ve doğusunda yoğunlaştırdı. Son iki yılda artan şiddet olaylarında, aralarında yüzlerce yabancı askerin de bulunduğu 10 binden fazla kişi yaşamını yitirdi.

Hiç yorum yok: