14 Ocak 2008 Pazartesi

Bush: Ýran’ýn önüne geçmeliyiz

ABU DABİ - Amerika Birleşik Devletleri Başkanı George Bush, Ortadoğu turunun Birleşik Arap Emirlikleri ayağında İran’ı hedef aldı. Bush’a göre, İran terörizmi destekleyen ülkelerin başında geliyor ve çok geç kalmadan, bunun önüne geçilmesi gerekiyor.ABD lideri George Bush’un Ortadoğu turunun üçüncü ayağı olan Birleşik Arap Emirlikleri’nde, verdiği mesajlar İran’a yönelikti.

Emirlikler Stratejik Araştırma Merkezi’nde konuşan Bush’a göre İran, dünyanın güvenliğini tehdit ediyor: “İran bugün terörizmi destekleyen ülkelerin başında geliyor. Kendi halkı baskı ve ekonomik darlık içinde yaşamaya çalışırken, İran dünyanın dört bir yanında radikallere yüz milyonlarca dolar gönderiyor.”

Arap müttefiklerini İran’ın oluşturduğu tehlikeye karşı uyaran Amerikan Başkanı, bunun önüne geçilmesi gerektiğini söyledi. Bush, “İran’ın davranışları tüm ulusların güvenliğini tehdit ediyor. Bu yüzden ABD, Körfez’deki dostlarıyla olan güvenlik taahhüdünü güçlendirecek ve çok geç olmadan bu tehlikeye karşı koymak için müttefiklerini biraraya getirecek.”

Ortadoğu ülkelerini de demokrasiyi benimsemeye çağıran George Bush, özgürülüğü ve demokrasiyi yaymanın radikalizmle mücadelenin en iyi yolu olduğunu dile getirdi.

Filistin halkına da seslenen Bush, radikallere karşı çıkarak Filistin lideri Mahmud Abbas’ı desteklemeleri halinde Filistin devletinin kurulabileceğini söyledi.

INDEPENDENT: BUSH NE KADAR SAMİMİ?
Bush’un Ortadoğu ziyareti İngiliz basınında manşetten veriliyor. Independent, Bush’un Abu Dabi’deki basın toplantısında, ifade özgürlüğünün önemine vurgu yapan şu sözlerine dikkat çekiyor:

“İnsanların meşru eleştirilerine izin vermezseniz, modern, güven veren bir devlet olamazsınız. İnsanlar, barışçıl bir şekilde hükümete karşı şikayetlerini dile getirdiği için hapse atılırlarsa, onlardan daha iyi bir gelecek vaadine inanmalarını bekleyemezsiniz.”

Independent, bir Suudi vatandaşının internet güncesinde yönetimi eleştirdiği için 35 gündür hapiste olduğunu, Mısır’da da Cumhurbaşkanı Hüsnü Mübarek’e hakaret ettiği gerekçesiyle başka bir internet güncesi yazarının dört yıl hapis cezasına çarptırıldığını anımsatarak şöyle diyor:

“Bush bugün Suudi Arabistan’da Kral Abdullah’la, Çarşamba günü de Şarm eş-Şeyh’te Hüsnü Mübarek’le görüşecek. İnsan hakları örgütleri, bu kişilerin serbest kalmalarını sağlaması için Bush’un Kral Abdullah ve Mübarek’e baskı yapmasını istiyor.”

Gazete, Suudi Arabistan ve Mısır ziyaretlerinin, Bush’un ifade özgürlüğünü ne kadar savunduğunu göstermesi bakımından önemli bir sınav olacağını yazıyor.

FT: BUSH REFORM HAREKETLERİNİ ZAYIFLATIYOR
Financial Times gazetesi de, Bush’un Körfez ülkelerinde demokrasi ve özgürlüklerin ilerletilmesi çağrısında bulunmasına karşın yeterince cesur davranamadığını, Birleşik Arap Emirlikleri’ni “Örnek Müslüman ülke” olarak nitelediğini aktarıyor.

Gazete, aynı konuyla ilgili bir değerlendirme yazısında ise Bush’un bölgedeki baskıcı rejimlere destek verdiğini savunuyor:

“Bush, Bahreyn Kralı Hamad bin İsa’yı halkına demokrasi yoluyla umut veren bir lider olarak tanımladı. Bush bunu beş-altı yıl önce söyleseydi Bahreynliler belki onunla hemfikir olabilirdi.

Zira Kral, 1999’da tahta çıkar çıkmaz, siyasi tutukluları serbest bıraktı, yeni bir anayasa hazırlattı, parlamentoyu yeniden yapılandırdı ve iki seçim yaptırdı. Ancak Bahreynliler, hala Aralık ayındaki bir gösteride bir protestocunun ölümünün şokunu yaşıyor.

Bazıları, göstericinin ölümünden güvenlik güçlerini sorumlu tutuyor. Bu olayı izleyen gösterilerde gözaltına alınan 20 kişi hala hapiste. Bu kişilerden bazılarının işkence gördükleri ve avukatlarıyla görüştürülmedikleri belirtiliyor.

Bölgedeki reform yanlıları, Bush’un Orta Doğu’ya demokrasi getirme vaadinden geri adım atarak, baskıcı rejimleri güçlendirdiğini, reform hareketlerini de zayıflattığını söylüyorlar.”

HARI: BUSH’UN TEK BAŞARISI İRAN’I GÜÇLENDİRMEK
Independent yazarı Johann Hari ise, “Bush’un Orta Doğu’daki tek başarısı İran’ın gücünü artırmak oldu” diyor:

“Bush, ayetullahların iki büyük stratejik düşmanı Saddam Hüseyin’le Taleban’ı devirdi ve petrolün varilini 100 dolara çıkararak İran’ın güçlenmesine katkıda bulundu.

Bush, bu hafta Riyad’da Suudi Kraliyet ailesinin misafiri olacak. Bir işkenceci haydutlar çetesinin elinde olan Suudi Arabistan, bölgedeki en vahşi yönetime sahip.

Ancak Bush, onların ellerini tutarak, kulaklarına dostluk ve sevgi sözcükleri fısıldayacak. Neden? Çünkü dünyanın en büyük petrol kaynaklarının üzerinde oturuyorlar.”

Hiç yorum yok: