14 Ocak 2008 Pazartesi

Ýran gazý yolda

ANKARA - İran yönetimi Türkiye’ye doğalgaz sevkıyatını yeniden başlatmak için yoğun çaba harcadığını açıkladı. Yetkililer akşam-sabah problemin ortadan kaldırılacağını duyurdu. Ancak hattın içi tamamen boşaldığı için gazın Türkiye’ye gelişi birkaç günü bulacak.Enerji Bakanlığı yetkilileri, turizm bölgelerindeki doğalgazda kısıtlamaya gidildiğini ancak Marmara Ereğlisi’ne dün akşam gelen sıvılaştırılmış doğalgaz tankeri ile normal düzene geçileceğini belirtiyor.

Silivri doğalgaz deposundan günlük 15 milyon metreküp gaz çekiliyor. Bugün itibarıyla da 90 günlük gaz depolanmış durumda. Rusya’dan gelen Mavi Akım ve Batı Hattı da tam kapasite ile çalışıyor.

Yap-işlet-devret santrallerine ise halen doğalgaz verilemiyor. Bu santraller ikincil yakıt olarak tanımlanan fuel-oil ve motorin ile çalışıyor.

YUNANİSTAN’DAN ELEKTRİK ALIMI DURDU
Doğalgaz ile bağlantılı olarak elektrikte yaşanan sıkıntı sonrası geçtiğimiz hafta Yunanistan’dan alınmaya başlanan elektrik satışı durdu. Yunanistan Bulgaristan’ın kendisine elektrik satışını durdurduğunu gerekçe göstererek, Türkiye’ye verdiği elektriği kesti.

Sadece 2 gün bu ülkeden günlük 80 megavatlık elektrik alınabildi. Türkmenistan elektriğini topraklarından Türkiye’ye ulaştıran İran’ın fazla çekildiği gerekçesiyle birkaç gün önce bu elektriği de kestiği ortaya çıktı. Ancak yetkililer, alım miktarının günlük 70 megavata çekilmesiyle sorunun aşıldığını belirtiyor.

Hiç yorum yok: