14 Ocak 2008 Pazartesi

Ýngiltere her yýl 8 milyar sterlini çöpe atýyor

ANKARA - İngiliz hükümetinin finanse ettiği “Waste and Resources Action” adlı kurum tarafından yapılan araştırmaya göre İngilizler, satın aldıkları gıdanın üçte birini çöpe atıyor.Her yıl 6,7 milyon ton gıdanın çöpe gittiğini, bunun İngiltere’nin ünlü Wembley Stadyumu’nu 8 kez dolduracak miktara eşit olduğunu ortaya çıkaran araştırmaya iş yerlerinin dahil edilmediği, dahil edilmesi halinde çöpe giden gıda miktarının çok daha fazla olabileceği belirtildi.

Uzmanlar, her üç alışveriş torbasından birinin çöpe gitmesine neden olarak, gıdanın dolaplarda muhafaza edilirken bozulmasını ve öğünlerde fazla yemek pişirilmesini gösteriyor.

Bu gıda maddelerinin büyük bölümünün çöplüklerde metan gazı üretimine neden olduğu, bu arada üretim, paketlenme ve evlere ulaşım sırasında da 15 milyon ton karbondioksit ürettiği hatırlatılıyor.

İngiltere’de her 10 kişiden 9’unun evlerinden her gün ne kadar gıda maddesinin çöpe atıldığına hiç dikkat etmediği, bu konuya hiç özen göstermediği ve önlemek için çaba sarf etmediği de araştırma sonuçları içinde yer alıyor.

Noel döneminde çöpe atılan gıda miktarında yüzde 80’lere varan artış olduğu, bu dönemde çöpe atılan gıdanın değerinin 275 milyon sterlini bulduğu ifade ediliyor.

Hiç yorum yok: